Facebook má díry v ochraně soukromí, varuje komisařka

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
17. 7. 2009 10:20
Neodstraní je ze serverů po vymazání uživatelského profilu
Foto: albinoblacksheep.com

Toronto - Sociální síť Facebook prý porušuje ochranu osobních údajů svých uživatelů. Má totiž uchovávat jejich data i poté, co lidé svůj profil na Facebooku deaktivují.

Prohlásila to ve čtvrtek kanadská komisařka pro ochranu osobních dat Jennifer Stoddartová. Mezery v ochraně soukromí musí Facebook ošetřit tak, aby byly v souladu s kanadskými zákony, citovala ji agentura AP.

Stoddartová zveřejnila zprávu, podle které Facebook poskytuje osobní údaje uživatelů vývojářům, kteří se starají o vytváření aplikací pro Facebook, jako jsou testy a hry. Zpráva odhaduje, že by mělo jít zhruba o 950 tisíc vývojářů ze 180 zemí.

Zástupci Facebooku odůvodňují uchovávání dat tím, že polovina uživatelů, kteří účet deaktivují, ho zase později zpětně obnoví.

Populární server má ale také svým uživatelům poskytovat matoucí a neúplné informace. Například v nastavení uživatelských profilů se sice podle komisařky popisuje, jak profil samotný deaktivovat, nicméně už ne, jak z Facebooku vymazat osobní data.

Facebook v současnosti používá asi 250 milionů uživatelů, z toho 12 milionů Kanaďanů. Nyní mají zástupci serveru měsíc na to, aby si vzali doporučení komisařky k srdci.

Ochrana osobních údajů je na Facebooku velkým tématem. V půli května byli například uživatelé ohroženi, když se útočníci pokusili ukrást milionům z nich hesla.

Lidé se tehdy nechali nachytat na takzvaný phishing. Přišel jim totiž e-mail s výzvou pro kliknutí na odkazy, přes které se následně dostali na hackerské stránky kopírující svým vzhledem hlavní stranu Facebooku.

 

Právě se děje

Další zprávy