Automobilka General Motors opustila bankrotový režim

Ekonomika Ekonomika
10. 7. 2009 14:55
Dvoutřetinový podíl v nové společnosti získá vláda
Foto: Reuters

Detroit - Automobilka General Motors v pátek opustila bankrotový režim. Rychleji, než se očekávalo. Informovala o tom agentury Reuters a AP.

Stalo se tak poté, co automobilka převedla většinu aktiv na nově vytvořenou, menší společnost pod kontrolou americké vlády.

Automobilka vyhlásila bankrot počátkem června. Z bankrotového režimu chtěla vystoupit do 90 dnů. "Je to vzrušující den pro General Motors. Ten, který dovolí každému zaměstnanci, včetně mě, vrátit se zpět do navrhování, výroby a prodeje skvělých automobilů a trucků a uspokojit potřeby našich zákazníků," prohlásil podle internetového portálu CNN šéf GM Fritz Henderson.

Nová "GM" si udrží značky Chevrolet, Cadillac, GMC a Buick. Vláda nyní získá v nové společnosti 60,8procentní podíl, v roli majitele chce ale zůstat co nejkratší dobu.

Henderson prohlásil, že hluboce oceňuje podporu, která se společnosti dostala. "Budeme tvrdě pracovat, abychom obnovili důvěru a peníze, které byly do GM investovány."

GM si ponechá 4 100 z 6 000 americký prodejců a většinu svých továren. Nicméně 14 továren v USA bude podle CNN uzavřeno a společnost propustí do konce roku 20 000 z 88 000 tisíc amerických zaměstnanců.

GM loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů a předloni prodělala 43,3 miliardy dolarů. Přišla také o pozici největší světové automobilky dle objemu prodeje. Nyní je na první příčce japonský výrobce Toyota Motor.

 

Právě se děje

Další zprávy