Největší firmou světa se stal Royal Dutch Shell

Ekonomika Ekonomika
10. 7. 2009 13:16
Tržby ropného gigantu přesáhly 458 miliard dolarů
Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie | Foto: Reuters

New York- Největší firmou světa se v loňském roce podle tržeb stal nizozemsko-britský ropný gigant Royal Dutch Shell. Ukázal to žebříček sestavený časopisem Fortune.

Shell díky tržbám přesahujícím 458 miliard dolarů (asi 8,55 bilionu korun) sesadil z pozice světové jedničky americkou maloobchodní společnost Wal-Mart Stores. Ta se propadla až na třetí místo.

Před Wal-Mart se dostal rovněž americký ropný gigant Exxon Mobil. Celkově získaly ropné podniky v první desítce sedm míst. Zbývající místa v první desítce obsadily nizozemská finanční skupina ING a japonská automobilka Toyota Motor.

Z hlediska zisku byl v loňském roce největší světovou společností Exxon Mobil, který vydělal přes 45 miliard dolarů (přes 840 miliard korun). Druhé místo obsadil ruský plynárenský gigant Gazprom se ziskem téměř 30 miliard dolarů.

Favoritem Forbesu je General Electric

Tento týden vyšel také jiný žebříček největších firem světa, který pro změnu sestavil prestižní magazín Forbes.

Na prvním místě skončila americká General Electric. Hned za ní je právě Royal Dutch Shell a japonská automobilka Toyota Motor. Forbes žebříček sestavil v dubnu podle čtyř kritérií - tržeb, zisku, velikosti aktiv a celkové hodnoty akcií firmy na burze.

Energetický gigant ČEZ se v žebříčku magazínu Forbes umístil na 336. příčce a proti loňsku si tak polepšil o 125 míst.

 

Právě se děje

Další zprávy