G8: Ekonomika je slabá, bez injekcí od vlád se neobejde

Karel Toman
8. 7. 2009 14:17
Summit zemí G8 hledá cestu z krize mezi troskami italské L'Aquily a světové ekonomiky
Německá kancléřka Angela Merkelová si před začátkem summitu G8 prohlédla s italským premiérem Silviem Berlusconim město Onna poblíž L'Aquily; obě zasáhlo nedávno silné zemětřesení.
Německá kancléřka Angela Merkelová si před začátkem summitu G8 prohlédla s italským premiérem Silviem Berlusconim město Onna poblíž L'Aquily; obě zasáhlo nedávno silné zemětřesení. | Foto: Reuters

L'Aquila - Na útěchu z brzkého oživení ekonomiky je příliš brzy. Atmosféra provázející dnešní začátek summitu skupiny zemí G8, která by se dala shrnout do předchozí věty, má k optimismu opravdu daleko.

O to lépe vynikne, jak dobře vybral italský premiér místo jeho konání. Na tom, že myslel hlavně na sebe a vylepšení své reputace pošramocené rozvodem a sexuálními skandály, už tolik nesejde.

Středoitalské město L'Aquila smetlo letos v dubnu silné zemětřesení a zabilo skoro 300 lidí. Minulý týden se otřáslo znovu.

Hledá se evakuační plán

Výstižně to symbolizuje jednání lídrů světových ekonomik od USA po Rusko, které chce najít cestu ven z neustávajících otřesů současné krize a zabránit jejímu návratu.

G8 má přitom co napravovat. Když se totiž setkala vloni v Japonsku, fatálně zaspala. Místo prohlubující se finanční krize řešila rostoucí ceny ropy a hrozící inflaci.

Teď se sešel rok s rokem a i globální ekonomika je jako po zemětřesení. Politici pro ni chtějí připravit podobný evakuační plán, jaký mají pořadatelé summitu připravený pro ně. Geologové totiž v L'Aquile předpovídají zemětřesení i na tento týden.

Jednání začalo dnes, skončí v pátek a na stole má tři hlavní témata: finanční krizi, globální oteplování a nedostatek potravin. Kromě toho se má zabývat i zahraničně politickými otázkami, hlavně situací v Iránu.

První ránu ale summit dostal dřív, než vůbec začal. Čínský prezident Chu Ťin-tchao totiž kvůli etnickým nepokojům na severu své země zrušil účast. Naděje na posun v postoji Číny, která se zatím brání snižování emisí skleníkových plynů a podpoře bezuhlíkových technologií, se tak zřejmě odkládají na jindy.

Brown: Žádné iluze, prosím

O to víc se zřejmě těžiště summitu přesune na ekonomiku. Hlavně pak na otázku, jak se napříště vyhnout krizím, jako je ta současná.

Britský premiér Gordon Brown
Britský premiér Gordon Brown | Foto: Reuters

Duch, v jakém se tato agenda ponese, předznamenal pro agenturu Reuters britský premiér Gordon Brown. „Zůstávám obezřetný a o finančním stavu světa si nedělám iluze," řekl.

Naznačil tak většinový postoj členských zemí G8. Podle nich je ekonomika stále příliš slabá na to, aby vlády přestaly se svými stimulačními opatřeními. Německo tak zřejmě nepochodí se svým požadavkem na závazek, aby členské země s opatřeními přestaly hned, jakmile se objeví znaky oživení.

Přesto může jednání v L'Aquile přinést průlom. Vyplývá to z předběžného komuniké, které má Reuters k dispozici.

Podle dokumentu se mají setkat zástupci vyspělých zemí G8 a rozvojové skupiny G5 a uzavřít pozastavená jednání o volném trhu z katarského Dauhá. Ta začala v roce 2001 a mají za cíl pomoci chudším zemím k prosperitě prostřednictvím obchodu na globálních trzích. Zadrhla se ale, když se země nedohodly na nutných škrtech dovozních cel a přímých dotací.

Příprava na G20 a Kodaň

Jestli se to skutečně podaří, je ale otázka. Ve světě totiž protekcionistických opatření na ochranu domácích trhů naopak den ode dne kvůli krizi přibývá.

Žádné další nové iniciativy se však od G8 nečekají. Ty podle pozorovatelů přijdou až na širším summitu G20, který se uskuteční v září ve Spojených státech.

Podobné to bude i s otázkami kolem klimatických změn. I zde se má hlavně připravovat agenda pro klíčové prosincové jednání v Kodani.

„Ve skutečnosti je jednání v L'Aquile jen mezikrok," shrnul smysl summitu jeden nejmenovaný vysoký francouzský úředník.

 

Právě se děje

Další zprávy