Majitel bondovek prohrál, označení Dr. No je volné

Ekonomika Ekonomika
5. 7. 2009 23:05
Američané ho nepoužívali jako obchodní značku, rozhodl soud

Lucemburk - Majitel práv na sérii filmů s britským agentem Jamesem Bondem prohrál soudní spor o užívání označení Dr. No, tedy Doktor No.

Tak se jmenuje první ze série filmů s agentem 007. Evropský soud ovšem rozhodl, že používat toto označení může i jiná firma - německá Mission Productions.

Majiteli práv na bondovky, americké společnosti Danjaq, se nepodařilo prokázat, že Dr. No bylo používáné jako obchodní značka. Nemůže tak v používání bránit ostatním.

Podle rozhodnutí soudu název pomáha odlišit film z roku 1962 v hlavní roli se Seanem Connerym od ostatních dílů série. Ovšem neobsahuje v sobě žádný obchodní původ.

"Žalobce na označení obchodního původu produktů používá označení James Bond, 007 a Gun Symbol," odůvodnil soud podle portálu EurActiv.sk svoje rozhodnutí.

"Používání označení Dr. No na obalech videokazet, DVD, hudebních nahrávek, knih, komiksů, plakátů, modelů automobilů a hodinek nepředstavuje používání jako ochranné známky. Proto nemohou být označení Dr. No a Dr. NO považované za nezapsané ochranné známky," vysvětlil soud.

Některé členské státy jako Německo nebo Švédsko poskytnou ochranu i značkám, které z díla vyplývají. Nedochází tak k záměně názvů. Evropský soud nicméně upozornil na to, že dokumenty, které předložila firma Danjaq, byly příliš obecné, neobjektivní a pro zmiňované státy v tomto směru nedostatečné.

 

Právě se děje

Další zprávy