Odškodné za podvod století: 231 milionů dolarů

Ekonomika Ekonomika
2. 7. 2009 10:10
Zatím se objevilo 543 žádostí o kompenzaci
Bernard Madoff
Bernard Madoff | Foto: Reuters

New York - Pro investory ošizené finančníkem Bernardem Madoffem bylo na odškodné vyčleněno celkem 231 milionů dolarů. Podle listu Wall Street Journal to oznámila organizace Securities Investor Protection Corporation (SIPC), která má odškodnění na starost.

O kompenzaci zatím požádalo 543 osob. Až do dnešního dne je mohli podávat SIPC a soudem určenému správci Irvingu Picardovi, který společnost Bernard L. Madoff Investment Securities LLC likviduje.

Každý ošizený klient může dostat jako odškodnění nejvýše půl milionu dolarů. V případě Madoffova podvodu zatím dělá průměrná kompenzace na žádost 425 414 dolarů, připomněla agentura Reuters.

V pondělí byl Madoff odsouzen na 150 let do vězení. "To, co jste udělal, je mimořádné zlo," uvedl soudce Denny Chin při vynesení rozsudku. V soudní síni se podle televize CNN po zveřejnění výše trestu pro Madoffa ozval silný potlesk.

Organizaci, kterou financuje makléřské odvětví, vytvořil Kongres v roce 1970, aby pomáhala podvedeným investorům. SIPC ve zprávě připomněla, že suma kompenzací v Madoffově případu překročila předchozích 11 rozsáhlých likvidací. Zpronevěra, které se finančník dopustil, je označována jako podvod století a je patrně největším podvodem v historii Wall Street.

Společná zpráva SIPC a správce dodává, že v budoucnu by se dalo z dostupných aktiv získat pro Madoffovy oběti ještě 2,74 miliardy dolarů. Zda se ale k investorům dostanou, bude záležet na tom, zda se je správci podaří uvolnit.

 

Právě se děje

Další zprávy