Polské loděnice EU nezachránila, pomoc jde z Kataru

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 7. 2009 0:03
Dal za ně v dražbě v přepočtu 2,2 miliardy korun
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Varšava - Polské loděnice v Gdyni a Štětíně, které na konci května přestaly formálně existovat, koupil investor z Kataru. Za více než 380 milionů zlotých (2,2 miliardy korun) majetek v dražbě od státu získal investiční fond Qinvest, který kontroluje banka Qatar Islamic Bank. Transakci už schválila Evropská komise.

Novinářům to ve středu oznámil premiér Donald Tusk.

Nový majitel musí do 21. července převést peníze na účet ministerstva státního pokladu. Arabové budou řídit podniky prostřednictvím společnosti Polské loděnice, jejímž ředitelem se stal Jan Ruurd De Jonge. "V Gdyni chceme vyrábět tankery, které slouží k převozu zkapalněného plynu LNG. Ve Štětíně budeme produkovat vybavení z oceli pro lodní i zbrojní průmysl," přiblížil ředitel.

Lodě vyráběné v Gdaňsku by měly sloužit mimo jiné k převozu plynu z Kataru do Polska na základě kontraktu, jenž v pondělí uzavřelo Polsko s Katarem na dvacet let.

Tři až pět tisíc pracovníků

Zaměstnání v loděnicích najde pouze část osob, které se ocitly bez práce. Podle odhadů by firma Polské loděnice mohla zaměstnat tři až pět tisíc osob. "Nemůžu poskytnout žádné podrobnosti, protože počet pracovníků bude záviset na objednávkách," uvedl ředitel. V obou podnicích pracovalo před jejich uzavřením téměř 10 tisíc osob.

Evropská komise v listopadu rozhodla, že problémové loděnice v Gdyni a Štětíně musejí vrátit státu obří finanční pomoc. Státní pomoc podle EK odporovala unijním zákonům a narušila konkurenci na společném trhu evropské sedmadvacítky.

Vrácení pomoci od státu

Loděnice, které se už řadu let potýkaly s tíživou finanční situací, neměly prostředky na vrácení peněz, proto je stát prodal. Zisk z prodeje bude použit na splacení dluhů. Nově vzniklá společnost musí vrátit státu mnohamiliardovou pomoc.

Ze tří velkých loděnic v Polsku zůstala pouze loděnice v Gdaňsku, kterou před dvěma lety koupila od státu polská firma ISD Polska, jež patří do skupiny ukrajinské společnosti Donbas. I Gdaňsku, k němuž mají Poláci obzvláště silné citové vazby, protože tam vzniklo protikomunistické odborové hnutí Solidarita, ale nadále hrozí velké finanční problémy a propouštění.

 

Právě se děje

Další zprávy