Michael Jackson si žil jako král, ale zemřel v dluzích

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
26. 6. 2009 14:10
Jackson kvůli dětskému snu zemřel s dluhem 400 milionů

Washington - Svůj vysněný zábavní park Neverland pojmenoval právě zesnulý král popu Michael Jackson podle fiktivního ostrova z knihy příběhu Petera Pana, na němž děti nikdy nedospějí. Stejně tak Jackson v průběhu svého života nikdy nedospěl v zacházení s penězi.

Obrovské jmění, které si vydělal jako zpěvák, tanečník a textař, se v průběhu let začalo zmenšovat kvůli jeho excentrickému životnímu stylu, ale i řadě soudních sporů. Podle magazínu BusinessWeek byl Jackson v "dobrých letech" schopen utratit přes 30 milionů dolarů za rok za cestování a nákupy oblečení a hraček pro svůj ranč. Ve čtvrtek podle agentury AFP zemřel údajně zaplavený dluhy ve výši asi 400 milionů dolarů.

Kdo bude dědit, je zatím v mlze

Kdo zdědí Jacksonův majetek, zatím není příliš jasné. Padesátiletá hvězda za sebou zanechala tři děti, sourozence i rodiče. Cílit se bude podle světových médiích především na jeho podíl v ATV Music, který koupil v roce 1985 za 47,5 milionu dolarů a spolu s ním získal například i práva na některé z písní kultovních Beatles.

To se později ukázalo jako jedna z nejlepších investic, jaké kdy Jackson uskutečnil. Práva na písně mu zajistila pravidelný příjem a v současnosti má podíl hodnotu kolem 500 milionů dolarů, napsal BusinessWeek.

Z těchto peněz si zpěvák v roce 1988 za 14,6 milionu dolarů pořídil i již zmiňovaný ranč Neverland. Na pozemku o rozloze 2 500 akrů si děti mohly volně hrát, našly zde řadu zábavních atrakcí nebo zoologickou zahradu.

Sexuální obtěžování i půjčky

V roce 1993 byl však Jackson obžalován ze sexuálního obtěžování třináctiletého chlapce, ke kterému mělo dojít právě na ranči. Obvinění ho finančně položilo - mimosoudní vyrovnání s chlapcovými rodiči prý zpěváka stálo 23 milionů dolarů.

Když Jacksona začaly pronásledovat finanční problémy, uzavřel se Sony v roce 1995 dohodu o fúzi s ATV, v jejímž rámci prodal Sony vydavatelská práva za 95 milionů dolarů. Před osmi lety pak využil svou polovinu aktiv v ATV jako jistinu, aby tak získal 200 milionů dolarů půjčky od gigantu Bank od America.

Problémy s financemi nebraly koncem. Jackson si začal půjčovat nemalé částky a v roce 2002 na něj podala žalobu Union Finance & Investment Corp., která požadovala 12 milionů dolarů dlužných poplatků a nákladů.

O rok později byl Jackson zadržen v souvislosti s obviněním z pohlavního zneužití dalšího třináctiletého chlapce. Později byl obvinění zproštěn.

Ve finanční krizi

Celá kauza ale odhalila podrobnosti o Jacksonově špatné finanční situaci. Jeden ze znalců vypověděl, že zpěvák se nachází v "pokračující finanční krizi", uvedla agentura AFP.

Loni v březnu mu hrozilo zabavení Neverlandu. Také neplatil hypoteční poplatky za rodinný dům v Los Angeles. Navíc se musel hájit proti celé řadě žalob, například když ho zažaloval bahrajnský šajch. Ten po něm požadoval sedm milionů dolarů, které prý zpěvákovi vyplatil jako zálohu za nedodané album a autobiografii.

Pravidelně se začala objevovat oznámení o dražbách zpěvákových věcí, ale i ty se stávaly předmětem soudních sporů a byly často zrušeny.

Jackson opakovaně bral peníze ze svých cenných aktiv a půjčoval si desítky milionů dolarů od zámožných přátel. Jedním z nich byl miliardář Thomas Barrack, zakladatel investiční firmy Colony Capital LLC. Ten se s Jacksonem dohodl, že mu vyplatí 22 milionů dolarů za ranč Neverland, a založil spolu s ním joint venture, který nemovitost převzal.

Kolik zpěvák vydělá po smrti?

Barrack také přivedl na scénu dalšího miliardáře Philipa Anschutze, který pomáhal zorganizovat Jacksonův návrat na hudební scénu.

Anschutzova společnost AEG Live letos oznámila, že uspořádá 50 Jacksonových vystoupení v londýnské O2 aréně, kterou miliardář také vlastní. Za každý koncert měl zpěvák inkasovat podle BusinessWeek jeden milion dolarů.

Nyní se dá očekávat, že vydavatelství Sony, které práva na Jacksonovy písně vlastní, pravděpodobně zvýší tržby díky očekávanému růstu prodeje zpěvákových CD i DVD.

Po smrti populárního zpěváka se objevilo na portálu eBay několik původních vinylových alb Thriller. Poptávka po ještě nerozbalených deskách je po zprávě o Jacksonově smrti obrovská a cena jednoho z alb za hodinu a půl od umístění na eBay vystoupala na 1 200 dolarů. Nabízí se ale i domény s Jacksonovým jménem, jedna za téměř deset milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy