Miliardáři hrozí 250 let vězení, vinu stále necítí

Ekonomika Ekonomika
28. 6. 2009 12:15
Pokud bude miliardář usvědčen ze všech 21 obvinění, může ho čekat doživotí
Allen Stanford
Allen Stanford | Foto: Reuters

Washington - Je podezřelý z rozsáhlých podvodů a zpronevěry asi sedmi miliard dolarů. Pokud bude finančník usvědčen ze všech 21 obvinění, mohl by být odsouzen až k 250 letům vězení. Texaský miliardář Sir Allen Stanford ovšem tvrdí, že je nevinen.

Stanford stanul poprvé před federálním soudem v texaském Houstonu ve čtvrtek. Do soudní síně byl podle agentury AP přiveden s rukama v poutech. Soudce pro miliardáře stanovil kauci ve výši půl milionu dolarů.

"Jestli ho porota usvědčí, půjde si sednout do vězení na zbytek svého života," prohlásil podle agentury Reuters žalobce.

Než ho minulý týden zatkla FBI, byl obviněn z toho, že jeho společnost stála na principu pyramidové hry. Současně se Stanfordem budou obžalobě čelit tři vedoucí manažeři z jeho investiční společnosti Stanford Financial Group.

Podle náměstka generálního prokurátora poškodil Stanford pět až šest tisíc investorů. Miliardář dosud jakékoliv pochybení popíral.

"Ať klidně umřu a jdu do pekla, pokud je to Ponziho schéma," prohlásil ještě v dubnu Stanford v emotivním rozhovoru s televizní stanicí ABC News. Že je nevinný, prohlásil i v soudní síni.

Obžaloba o 50 stranách Stanforda i jeho údajné komplice viní z toho, že investorům prodali depozitní certifikáty, tedy vkladové listy ze Stanford International Bank. Obvinění prý slíbili výnosy "příliš dobré na to, aby to byla pravda", popisuje britská BBC.

Mezi další obviněné patří kromě Stanforda Laura Pendergest-Holtová, Gilberto Lopez a Mark Kuhrt.

 

Právě se děje

Další zprávy