Mág Applu má nová játra a s nimi šanci na uzdravení

Reuters Reuters
24. 6. 2009 8:12
O stavu Steva Jobse informovala nemocnice, v níž se podrobil transplantaci
Šéf společnosti Apple Steve Jobs prezentuje vylepšený iPhone 3G.
Šéf společnosti Apple Steve Jobs prezentuje vylepšený iPhone 3G. | Foto: Reuters

Washington - Šéf firmy Apple Steve Jobs, který se v Tennessee podrobil transplantaci jater, má výbornou prognózu na vyléčení. Oznámila to nemocnice, v níž se Jobs zákroku podrobil.

Čtyřiapadesátiletý Jobs podstoupil transplantaci proto, že "byl nejvíce nemocným pacientem na čekací listině v okamžiku, kdy se objevil vhodný dárcovský orgán", uvedla nemocnice v prohlášení na svých webových stránkách. 

Pokusila se tak odrazit spekulace, že Jobs byl při čekání na transplantaci upřednostněn kvůli svému bohatství a postavení jedné z ikon korporátního světa.

"Pan Jobs se zotavuje dobře a má výtečnou prognózu," doplnili lékaři. Provedení transplantace potvrdila nemocnice se svolením Jobse, odmítla však uvést další detaily k jeho zdravotnímu stavu.

Jobs, který odešel na zdravotní dovolenou v lednu, se v pondělí objevil v kalifornské centrále firmy Apple, což zesílilo spekulace, že by se mohl naplno vrátit do práce.  Pondělní tisková zpráva firmy ho navíc citovala poprvé v průběhu řady měsíců.

"Jde o důkaz, že Apple má svého nejvyššího šéfa zpět," citovala agentura Reuters analytika Yaira Rainera. Jobsovi jsou připisovány zásluhy za úspěchy firmy Apple v posledním desetiletí, kdy se dokázala prosadit s výrobky, jako jsou iPod či iPhone.

O transplantaci jater informoval jako první deník Wall Street Journal o víkendu s tím, že k ní došlo už před dvěma měsíci. Nemocnice datum zákroku neoznámila.

Jobs se v roce 2004 léčil z rakoviny slinivky. Ta se podle lékařů často rozšíří do jater. Podle amerických statistik se 70 procent pacientů, kteří podstoupí transplantaci jater, dožije minimálně dalších tří let života.

 

Právě se děje

Další zprávy