Miliardář Soros: Nejhorší část světové krize je za námi

Ekonomika Ekonomika
23. 6. 2009 9:53
Finančník Vyzývá k vytvoření mezinárodních pravidel pro dohled nad světovými trhy
Foto: Reuters

Varšava - Proslulý miliardář a investor George Soros je přesvědčen o tom, že nejhorší částí celosvětové krize si už lidé prošli. Prohlásil to pro polskou televizní stanici TVN24.

"Nejhorší je rozhodně za námi," uvedl podle agentury Bloomberg 78letý Soros, který se narodil v Maďarsku. "Je to konec jedné éry. Otázkou je, jaký to bude mít dopad pro budoucnost."

Soros zvládnutí současné krize přičítá státním zásahům, vládním zárukám poskytnutým finančním institucím a zvýšeným vládním dávkám.

Zároveň navrhuje vytvořit nová mezinárodní pravidla pro dohled nad světovými trhy. Bez nich by podle něj globalizace vzala za své.

Foto: Reuters

Americký finančník je jedním z nejúspěšnějších manažerů hedgových fondům za uplynulý rok. Žebříček zveřejnil Alpha Magazine. I přes krizi si dokázal vydělat 1,1 miliardy dolarů.

Soros tehdy zhodnotil současnou finanční krizi jako něco, co se dalo očekávat. On byl tím, který už předloni upozorňoval na její katastrofické dopady.

Vydělanou sumou se zařadil na čtvrté místo v žebříčku nejúspěšnějších hedgových manažerů. "Dá se říci, že jde o vyvrcholení mojí celoživotní práce," nechal se v březnu podle Daily Mail slyšet miliardář.

 

Právě se děje

Další zprávy