Obama: Kultura nezodpovědnosti musí skončit

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 6. 2009 20:36
Fed dostane nové pravomoci pro dozor nad bankami
Foto: Reuters

Washington - Americká centrální banka (Fed) dostane nové pravomoci k tomu, aby mohla účinněji vykonávat dohled nad finančními institucemi i celým finančním sektorem. Počítá s tím komplexní návrh změn fungování finančního systému v USA, který navrhuje administrativa prezidenta Baracka Obamy.

Prezidentův návrh počítá i s tím, že vznikne nový úřad na ochranu spotřebitele s cílem zajistit, že bude fungovat ostraha proti excesům, které v současné krizi sehrály ústřední roli. Odborníci jsou přesvědčeni, že kořeny krize jsou v riskantních transakcích na hypotečních trzích, ale i dalších částech kapitálového trhu.

"Je nepopiratelným faktem, že k recesi ekonomiky významně přispěl špatný stav největších finančních institucí a nedostatečný regulatorní rámec, který by zamezil svévolným praktikám a excesům," řekl Obama.

Regulace, která vznikla ve 20. století jako odpověď na Velkou hospodářskou krizi 30. let, už prý v dnešních podmínkách nemůže fungovat.

Bude obtížné jej uzákonit?

Návrh, který má 88 stran, pravděpodobně odstartuje živou debatu v Kongresu. Oponenti návrhu už dali najevo, že změny budou příliš svazující, takže se může stát, že americké banky kvůli nim nebudou schopny obstát v globální konkurenci.

Foto: Reuters

"Návrh administrativy je tak rozsáhlý a kontroverzní, že bude velmi obtížné jej uzákonit. Než začne platit, způsobí na finančních trzích i ve finanční regulaci velkou nejistotu," reagoval na Obamův návrh šéf Americké bankovní asociace Edward Yingling. "(Návrh) zbytečně rozbíjí všechny současné regulační úřady," dodal.

Plán podrobně popisuje snahu změnit regulatorní rámec, který podle Obamova týmu nebyl schopen přizpůsobit se záplavě nových úvěrových produktů z posledních let. Regulace prý nebrala v úvahu ani změny, jimiž prošel kapitálový trh. To je hlavně komplexnost, ale i stále větší provázanost jednotlivých segmentů trhu.

Prezident očekává, že až se změny projeví v praxi, vrátí se do finančního sektoru důvěra a odvětví bude znovu fungovat tak, jak má. Obama chce zajistit, aby se neopakovala krize, která zasáhla Wall Street a která byla podle všeho nejhorší od 30. let minulého století.

Prezident řekl, že za většinu problémů, s nimiž se americká ekonomika potýká, může "kaskáda chyb a zmařených příležitostí", které se objevovaly v průběhu desítek let. Kořeny problémů jsou podle prezidenta v "kultuře nezodpovědnosti", která se šířila z Wall Street přes Washington k řadovým obyvatelům.

Odměna za nedbalost

Obama se zmínil také o systému odměňování managementu ve finančních institucích. Částky, které se členům vedení objevovaly na výplatních páskách, jsou podle Obamy odtrženy od reality a nebraly v úvahu výkonnost managementu. "Byla to spíš odměna za nedbalost, než za zodpovědnost," řekl.

Obama navrhl, aby se z návrhu stal zákon ještě do konce letošního roku. To je podle AP ambiciózní plán, pokud se vezme v úvahu, že jedním z požadavků na zákonodárce je i to, aby do října projednali a schválili změnu fungování systému zdravotní péče.

 

Právě se děje

Další zprávy