V USA bude mzdový car na hlídání odměn manažerů

Ekonomika Ekonomika
11. 6. 2009 15:40
Je jím právník Kenneth Feinberg
Foto: Reuters

Washington - Američané si oficiálně zvolili bojovníka proti přehnaným bonusům. Má jím být "mzdový car" - člověk, který bude dohlížet na odměny managementů firem se státní pomocí. Informoval o tom internetový portál BBC.

USA si do této fukce vybraly právníka Kennetha Feinberga.

Feinberg se dostal do povědomí po teroristických útocích na USA v září před osmi lety, kdy dohlížel na poskytování finanční podpory rodinám obětí. Jak napsal list New York Times, právník nyní bude stanovovat mzdy 25 nejvyšších vedoucích pracovníků ve firmách AIG, Citibank, Chrysler, Chrysler Credit, General Motors, GMAC a Bank of America.

Ve zhruba 80 dalších firmách, jež získaly státní pomoc, bude vytvářet systém odměn bez stanovování konkrétní úrovně mezd.

Americký ministr financí Timothy Geithner prohlásil, že vláda se rovněž zasadí o vytvoření nových zákonů, které by poskytly akcionářům větší vliv na odměňování vedoucích pracovníků. "Finanční krize měla řadu významných příčin, přispěly k ní ale také praktiky při odměňování vedoucích pracovníků," upozornil ministr.

Příliš vysoké odměny zaměstnanců ve finančních institucích se státní podporou se v USA i Evropě staly terčem velké kritiky ze strany politiků, ale i veřejnosti. Pobouření vyvolala nedávno pojišťovací společnost American International Group (AIG), která vyplatila zaměstnancům odměny v celkové hodnotě 165 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy