Aerolinky krvácí, letos ztratí až devět miliard dolarů

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
8. 6. 2009 13:30
Mezinárodní sdružení pro leteckou přepravu: Aerolinky měly v prvním čtvrtletí velké problémy
Letoun ČSA
Letoun ČSA | Foto: Aktuálně.cz

Londýn/New York - Krize v letecké dopravě je nejvážnější v historii. Už před pár dny to prohlásil šéf British Airways Willie Walsh a nyní mu dal za pravdu šéf Mezinárodního sdružení pro leteckou přepravu (IATA) Giovanni Bisignani.

Faktem je, že ekonomická krize ve světě prudce snížila zájem o osobní i nákladní leteckou přepravu. Podle IATA loni letecký průmysl vykázal ztrátu celkem 10,4 miliardy dolarů.

Letos by měly celkové ztráty zhruba 230 aerolinek ve světě dosáhnout devíti miliard dolarů. Jejich příjmy se mají oproti loňskému roku snížit o 80 miliard dolarů na 448 miliardy dolarů, odhadlo sdružení. Nejhlubší pokles se přitom předpovídá asijsko-pacifickému regionu, a to dohromady 3,3 miliardy dolarů. I tak si povede o šest milionů eur lépe než loni. U evropských přepravců se počítá s 1,8 miliardami v mínusu.

British Airways: Letos bez dividendy

Šéf British Airways v podnikovém časopise prohlásil, že britské aerolinky bojují o přežití. Společnost vykázala za uplynulý rok rekordní ztrátu 220 milionů liber. Přitom ještě v roce 2007 dosahovaly zisku 875 milionů liber.

"Výhled příjmů zůstává i během současného finančního roku slabý. Vzhledem k tomu nemůže představenstvo doporučit v letošním roce dividendu," prohlásil v květnu předseda představenstva Martin Broughton. Třetí největší aerolinky na evropské kontinentě nevyplatí ani odměny svým manažerům.

British Airways mají i nadále pokračovat ve snižování nákladů. Zadlužení společnosti se zvýšilo na 2,4 miliardy liber z 1,3 miliardy v předchozím roce, informovala agentura Reuters.  

Air France-KLM: Uklidnění je patrné, i tak to bude náročné

Air France-KLM, největší evropský letecký přepravce, hospodařil ve 4. čtvrtletí fiskálního roku končícím 31. březnem s čistou ztrátou 505 milionů eur. Před rokem přitom francouzsko-nizozemská firma zaznamenala ztrátu 534 milionů eur. Tržby Air France-KLM kvůli krizi klesly o 12,2 procenta na zhruba pět miliard eur.

"Současný rok bude stejně náročný, přestože jsme v posledních týdnech zaznamenali známky stabilizace," nechal se v půli minulého měsíce slyšet generální ředitel aerolinek Pierre-Henri Gourgeon. Do roku 2011 hodlá společnost zrušit až 3 000 pracovních míst, 2 700 lidí už propustila v uplynulém finančním roce

Lufthansa: Uvidíme, kdo je připraven

Odborový svaz Verdi, který reprezentuje zhruba 52 tisíc zaměstnanců, žádá vyšší mzdy. Přepážky zejí prázdnotou.
Odborový svaz Verdi, který reprezentuje zhruba 52 tisíc zaměstnanců, žádá vyšší mzdy. Přepážky zejí prázdnotou. | Foto: Reuters

Ani německé aerolinie Lufhansa se v prvním čtvrtletí letošního roku nevyhnuly ztrátě. Ta provozní podle listu Financial Times dosáhla 44 milionů eur.

"Současná krize vyvíjí tlak na naše zisky. Společnost však stojí na pevných základech a má správné nástroje, aby se krizi bránila. Nyní se ukáže, kdo je připraven a schopen efektivně reagovat na současné těžké podmínky," řekl podle zahraničních médií finanční ředitel aerolinek Stephan Gemkow.

Německá letecká společnost přepravila za první tři měsíce roku celkem 12,1 milionů pasažérů. To je o meziročně o sedm procent méně. Příjmy z přepravy poklesly o téměř 15 procent na 3,8 miliardy eur. Gemkow ovšem stále věří, že i přes ekonomickou recesi si Lufthansa bude letos schopna udržet pozitivní provozní výsledky.

Ryanair: Snižujeme cenu letenek

Také irské nízkonákladové aerolinky Ryanair ohlásily rekordní propad. Ztráta za fiskální rok ke konci března dosáhla po odpisech 169 milionů eur. Rok předtím přitom byla společnost v zisku 481 milionů eur.

O pokles se postaraly především vysoké ceny ropy, které se loni v létě vyšplhaly až na 147 dolarů za barel, a odpisy za 222,5 milionu eur kvůli poklesu hodnoty podílu v letecké společnosti Aer Lingus. Letos ovšem Ryanair počítá s růstem zisku, který by se měl pohybovat kolem 200 až 300 milionů eur. Počet přepravených osob plánuje zvýšit z 58,5 milionu na celkem 67 milionů. Společnost zároveň snižuje náklady i ceny letenek.

ČSA: Pasažérů ubývá, jsme čtyři roky nazpět

V uplynulém roce České aerolinie hospodařily se ziskem. Za první čtvrtletí letošního roku nicméně vykázaly ztrátu ve výši 1,318 miliardy korun před zdaněním. Znamená to téměř o půl miliardy horší výsledek než loni.

Důvodem je podle ČSA "bezprecedentní" pokles počtu cestujících o 12 procent. Celkem firma přepravila 945 tisíc pasažérů. "Co se týče počtu pasažérů, vracíme se někam o čtyři roky zpět," uvedl na tiskové konferenci koncem května prezident firmy Radomír Lašák. Za celý rok firma očekává ztrátu 361 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy