Ruský gigant dodá jaderné palivo do neruského reaktoru

Pavel Baroch
3. 6. 2009 17:01
Jaderná společnost TVEL zvítězila s nabídkou v Indii
TVEL dodává palivo i do Dukovan
TVEL dodává palivo i do Dukovan | Foto: Tomáš Adamec

Dillí/Praha - Ruskému státnímu gigantu JSC TVEL se jako první společnosti podařilo podepsat smlouvu na dodávku jaderného paliva pro reaktory neruského typu v Indii. Dlouhodobý kontrakt dosahuje výše asi 700 milionů dolarů.

TVEL patří mezi největší producenty paliva pro jaderné elektrárny na světě, dodává palivové tyče do 74 reaktorů v Rusku a dalších zemí včetně českých elektráren Dukovany a Temelín.

Každý šestý reaktor na světě vyrábí elektrický proud právě z paliva od ruské společnosti JSC TVEL. Indie, s níž ruský gigant dlouhodobě spolupracuje, plánuje, že do roku 2025 výrazně zvýší výkon všech svých reaktorů na 40 gigawattů. Pro srovnání: Temelín má výkon 2 gigawatty.

TVEL už spolupracuje na dodávkách paliva do neruských reaktorů v Německu, Nizozemí, Švédsku a Švýcarsku. 

První uranová dodávka už dorazila do Indie

Ruská firma už dodala do Indie první dávku pelet s přírodního uranu o celkové váze 30 tun. V jaderném komplexu v Hajdarábádu bude uranový koncentrát zpracován pro jadernou elektrárnu Tarapur v Rádžastánu.

Jaderné palivo by do prvního a druhého bloku indické elektrárny mělo dorazit v letních měsících. Rusové museli při přípravě paliva pro neruské reaktory použít zcela nové technologie a metody.

Z Temelína vytlačil TVEL Američany
Z Temelína vytlačil TVEL Američany | Foto: Aktuálně.cz

Z Temelína vytlačili Američany

Podobný úspěch jako v Indii se ruské společnosti TVEL podařil i v Česku, když z jaderné elektrárny Temelín vytlačila původního dodavatele, americkou společnost Westinghouse. Tím se ovšem zvýšila energetická závislost Česka na Rusku.

Vedení firmy ujišťuje, že se nemůže stát nic podobného jako zkraje roku, kdy byla půlka Evropy bez ruského plynu.

Tvrdí, že se palivo nepřepravuje přes Ukrajinu po zemi, ale letecky. "Jsme obchodníci, a pro ně je bezpodmínečné plnění smluvních závazků prvořadé," řekl před časem Aktuálně.cz Vladimir Trojanov, zástupce ruské společnost JSC TVEL.

 

Právě se děje

Další zprávy