Kurdská ropa míří poprvé do světa, Bagdád ustoupil

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
4. 6. 2009 10:35
Irácká vláda údajně souhlasila, aby zvedla potřebné zisky
Foto: Reuters

Bagdád - Kurdská autonomní oblast může vůbec poprvé vyvážet ropu na mezinárodní trh. Informoval o tom v týdnu americký portál CNN. Ropa od Kurdů poteče skrz ropovod do tureckého přístavu Ceyhan.

Export této komodity si Kurdové prosadili i přes několikaletý nesouhlas irácké vlády. Zákazy Bagdádu ignorovali a uzavřeli několik smluv s menšími ropnými společnostmi z ciziny.

Centrální vláda však v posledních týdnech obrátila. Obě strany se na vývozu dohodly v květnu. "Věřím, že spolupráce mezi severním Irákem a Bagdádskou administrativou je užitečná a výhodná pro všechny. Proto bude tato strategická spolupráce pokračovat," uvedl podle CNN prezident Kurdské regionální vlády Masúd Barzání.

Iráckou vládu tlačí k dohodě levná ropa

Někteří spekulují o tom, že Bagdád s exportem souhlasil, protože potřebuje najít alternativní způsoby ke zvýšení tolik potřebných zisků. Expert na Irák z Mezinárodní krizové skupiny Joost Hiltermann zastává názor, že iráckou vládu donutil ke kompromisu s Kurdistánem loňský výrazný pokles cen ropy.

Autonomnímu regionu nyní připadne z celkových ropných zisků země celkem 17 procent, zbytek peněz půjde Bagdádu, připomněla agentura Reuters.

Ropa má být dodávána z ropných polí Tawke a Taq Taq. Kurdové a turecká společnost Genel Enerji, která v Taq Taq působí, zde odhadují denní vývoz na 40 tisíc barelů za den. Z Tawke by se mělo exportovat na 60 tisíc barelů denně.

Vývoz by se v příštím roce mohl podle kurdských představitelů zvýšit až na 250 tisíc barelů, i tak je to ale jen zlomek exportu Iráku, který denně vyveze 1,8 milionu barelů.

 

Právě se děje

Další zprávy