Má moře i Alpy. Přesto Slovinsku hrozí bankrot

mah
26. 5. 2009 7:01
Podle slovinského guvernéra není bankrot jeho země vyloučený
Slovinsko je exportně orientovanou zemí, což je v době krize nevýhodné.
Slovinsko je exportně orientovanou zemí, což je v době krize nevýhodné. | Foto: Aktuálně.cz

Lublaň - Slovinsko je další evropskou zemí, kterou ohrožuje možný bankrot. Před rizikem varoval guvernér Slovinské národní banky Marek Kranjec.

"Existuje riziko, že  po dlouhou dobu poroste inflace, a tím pádem se Slovinsko může stát nesolventní zemí," uvedl pro agenturu Reuters Kranjec.

Bankrot Slovinsku hrozí ze dvou důvodů. Prvním je špatné spravování veřejných financí, které prohlubuje právě probíhající finanční krize. Důsledkem krize dosahuje rozpočet nižších příjmů, jeho výdaje jsou však vyšší.

 

Letos dosáhne slovinský rozpočet pětiprocentního deficitu hrubého domácího produktu. Podle Kranjece navíc nebude vůbec lehké, aby klesl pod tři procenta, která  maximálně povoluje Maastrichtská dohoda.

Při vstupu do EU dosahoval deficit Slovinska 0,9 procenta HDP.

Situaci navíc zhoršuje výhled slovinských bank. Ty jsou v současnosti zdravé, ovšem jejich situace se časem může zhoršit, a to v důsledku finanční a hospodářské krize. Slovinsko má totiž exportně orientovanou ekonomiku.

Mezinárodní měnový fond situaci ve Slovinsku monitoruje a je připravený pomoci. Slovinským bankám by v případě potřeby poskytl úvěry, aby lépe zvládly dopady krize.

Slovinsko je členem Evropské unie od roku 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy