Krize mění tvář, stává se krizí práce, hrozí nepokoje

Karel Toman
25. 5. 2009 10:30
Z finanční a ekonomické krize se stává krize nezaměstnanosti, varuje Robert Zoellick
Čtyřiašedesáté výročí ničivého spojeneckého náletu na německé Drážďany se neobešlo bez střetů s policií. Ulicemi města pochodovaly tisíce neonacistů i jejich odpůrců.
Čtyřiašedesáté výročí ničivého spojeneckého náletu na německé Drážďany se neobešlo bez střetů s policií. Ulicemi města pochodovaly tisíce neonacistů i jejich odpůrců. | Foto: Reuters

Madrid - Oživení světové ekonomiky bude pomalejší, než čekáme. Vzrůstající nezaměstnanost by naopak mohla přispět k sociální krizi a protekcionismu.

V rozhovoru pro španělský deník El Pais to uvedl prezident Světové banky Robert Zoellick.

"Pokud nepřijmeme odpovídající opatření, hrozí také velká lidská a sociální krize se závažnými politickými důsledky. Je to ideální prostředí pro tvorbu populistických a protekcionistických rozhodnutí," řekl Zoellick listu.

Podobné varování přitom před časem pronesl i prezident Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

Nastává krize nezaměstnanosti

Vlády by se podle Zoellicka měly začít připravovat na vysokou nezaměstnanost. "Začalo to jako velká finanční krize, vyústilo to ve velkou ekonomickou krizi a teď se z toho stává velká krize nezaměstnanosti."

Poukázal přitom také na východní Evropu, která podle něj čelí ožehavé situaci. "Podle mne v tomto kontextu nikdo ve skutečnosti neví, co se stane, a nejlepší je být připraven na jakoukoliv eventualitu," řekl Zoellick, podle něhož je třeba mít na paměti i vliv nepředvídatelných "X-faktorů", jako je prasečí chřipka.

Ministři financí zemí skupin G7 a G20 podle Zoellicka hovoří o známkách oživení, protože pokles ekonomiky zpomalil. Ekonomové ale upozorňují, že oživení přijde pomalu a bude slabší, než se obecně předpokládá, uvedl šéf Světové banky.

Dodal, že zatímco některá politická rozhodnutí v hospodářské recesi pomohla, nebezpečí stále zůstává ve finančním systému Spojených států a trzích rozvojových zemí.

Chudoba má tvář ženy

"Klíčovou věcí, která musí být vyčištěna, je finanční systém. USA se vydaly správným směrem, ale stále existují banky s vážnými problémy souvisejícími se spotřebitelskými financemi, kreditními kartami a trhem s nemovitostmi," upozornil Zoellick na stále plně nevyřešený problém takzvaných toxických aktiv neboli již nikdy nesplatitelných dluhů.

Prezident Zoellick dále podotkl, že některé trhy jsou vůči krizi zranitelnější a poukázal na rizika v Africe, Latinské Americe a částech východní Evropy.

Foto: Aktuálně.cz

"Naopak Čína by mohla překvapit růstem, svým stimulačním plánem dosáhla dobrých výsledků. Pro země jako Mexiko a Brazílie je hlavní hrozbou ztráta přístupu k financím," dodal.

Ve své nedávné zprávě nazvané Chudoba má ženskou tvář Světová banka upozornila, že zvlášť drastický dopad bude mít hospodářská krize na ženy v Africe. Dramaticky jim totiž klesnou příjmy, a tím i "ženská" složka příjmů domácností.

To bude mít tvrdé sociální důsledky. "Děvčata budou trpět v oblastech jako je vzdělávání a dětská úmrtnost více než chlapci," upozornila Světová banka.

Ta už dříve varovala, že kvůli hospodářské krizi hrozí v nejchudších zemích světa humanitární katastrofa a že do extrémní chudoby propadne dalších 53 milionů lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy