Test amerických bank: Kapitál chybí asi desítce z nich

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
5. 5. 2009 9:57
Zástupci 19 bank jednali o tom, jak by banky přežily v ještě horší ekonomické situaci
Foto: Reuters

Washington - U přibližně deseti z 19 testovaných největších bank v USA bude třeba, aby navýšily svůj kapitál. S odkazem na nejmenovaný zdroj to napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo financí ani centrální banka (Fed) zatím tento počet nekomentovaly.

Zástupci vybraných bank jednali během takzvaných zátěžových testů s regulátory o tom, jak by banky přežily, kdyby se ekonomická situace ještě zhoršila, a kolik by potřebovaly dodatečného kapitálu.

Přesná čísla jednotlivých bank zatím nejsou známa. Předpokládá se ale, že instituce dostanou stručnou zprávu o svých výsledcích testů ještě během dnešního dne.

Favorité na doplnění kapitálu? Citigroup i Bank of America

Mezi bankami, které budou potřebovat navýšit rezervy, zřejmě vedou Citigroup a Bank of America, uvedl hlavní analytik společnosti D.A. Davidson & Co Fred Dickson. Další kapitál budou podle něj potřebovat Wells Fargo a JPMorgan. Banky se k tomu ještě nevyjádřily.

Mezi další instituce, které testy podstoupily, patří například Goldman Sachs, Morgan Stanley, MetLife, US Bancorp nebo American Express.

Někteří z odvětví se ovšem strachují, že výsledky testů přicházejí právě v době, kdy se v bankovním sektoru projevují pozitivní signály díky překvapivě příznivým výsledkům za první čtvrtletí.

"Myslím, že je tady obrovské riziko, když vytváříte nejistoty v době, kdy se finanční kondice bankovního sektoru mění k lepšímu," nechal se slyšet šéf Asociace amerických bankéřů Wayne Abernathy.

 

Právě se děje

Další zprávy