Krize mění dějiny. Je tu největší realitní krach v USA

Ekonomika Ekonomika
16. 4. 2009 16:45
Firma General Growth vlastní 200 nákupních center
Foto: Profimédia

New York - Americká realitní společnost General Growth Properties Inc, která je druhým největším majitelem obchodních center v USA, požádala o ochranu před věřiteli.

Bankrot společnosti patří mezi největší bankroty realitních firem v historii USA.

General Growth má nyní celkový majetek 29,557 miliardy dolarů (přes 600 miliard Kč). Dluh společnosti činí 27,294 miliardy dolarů. Firma požádala o bankrotovou ochranu spolu se 158 ze svých více než 200 nákupních center, aby mohla s věřiteli vyjednat restrukturalizaci části svého dluhu. 

Společnost podle agentury Reuters v prohlášení uvedla, že by ráda opustila režim bankrotové ochrany, co nejrychleji to bude možné, a v rámci reorganizace by si chtěla udržet veškeré své současné podnikání v zemi.

Firma byla doposud v prodlení se splácením několika hypoték a obligací. Ještě před žádostí o bankrotovou ochranu nabídla k prodeji některý svůj realitní majetek.

Společnost byla založena v roce 1954, kdy se bratři Martin a Matthew Bucksbaumovi rozhodli rozšířit rodinný obchod s potravinami a postavili ve státě Iowa nákupní centrum.

Firma se dále rozvíjela a uskutečnila i několik akvizic, z nichž největší byla v roce 2004 koupě Rouse Cos za 14,2 miliardy dolarů, díky níž firma získala 37 nejkvalitnějších a nejlépe hodnocených obchodních center v zemi, včetně Fashion Show v Las Vegas a Faneuil Hall Marketplace v Bostonu.

General Growth uvedla, že o bankrotovou ochranu požádalo spolu s ní také několik jejích dceřiných společností a obchodních center. Obchodní centra, která jsou součástí společných podniků, bankrot neovlivní, uvedla agentura  Reuters.

 

 

Právě se děje

Další zprávy