Polsko chce až 20 miliard dolarů na pomoc ekonomice

Ekonomika Ekonomika
14. 4. 2009 16:56
Polsko je druhou zemí, která Mezinárodní měnový fond žádá o možnoist čerpat úvěr
Polský premiér Donald Tusk však spokojen nebyl
Polský premiér Donald Tusk však spokojen nebyl | Foto: Reuters

Varšava - Polsko se v úterý stalo další zemí, která požádala kvůli krizi o půjčku Mezinárodní měnový fond.

Agentuře Reuters to potvrdil ministr financí Jacek Rostowski. Země chce požádat o napojení na flexibilní úvěr v objemu až 20 miliard dolarů (402,3 miliardy korun).

Polsko by se tak po Mexiku stalo druhou zemí s napojením na novou flexibilní úvěrovou linku MMF. Nová flexibilní úvěrová linka poskytuje zemím, které splní sadu podmínek, přístup k penězům, které mohou buď okamžitě čerpat, nebo se o ně opřít jako o garanci pro případ zhoršení situace.

"Polská vláda brzy podá žádost k Mezinárodnímu měnovému fondu o napojení na flexibilní úvěrovou linku," řekl Rostowski na tiskové konferenci. "Ta zvýší rezervy národní banky o zhruba třetinu, tedy o 20 miliard USD," dodal. 

Analytici hodnotí zprávu pozitivně. Polsko nejen získá další peníze, ale zvýší se tím i jeho důvěryhodnost. "Protože MMF jasně uvedla, že úvěr je zaměřen na země s dobrými ekonomickými podmínkami, zlepší to také důvěryhodnost Polska," dodala analytička banky Raiffeisen Marta Petka-Zagajewská.

Polská ekonomika je ve srovnání s dalšími rozvíjejícími se ekonomikami, jako Maďarsko, Lotyšsko a Rumunsko, v relativně dobrém stavu. Postihl jí však odliv kapitálu vlivem úvěrové krize a obavám o finanční a ekonomické zdraví regionu. Rostowski dodal, že peníze od MMF pomohu získat polské ekonomice imunitu vůči "viru krize" a spekulativním útokům. 

Hrubý domácí produkt Polska se loni zvýšil o 4,8 procenta. Většina analytiků předpokládá, že růst letos zpomalí na 1,2 procenta, země si ale stále povede lépe než většina bývalých komunistických států ve střední Evropě i zemích platících eurem, které čekají slabší růst,

 

 

Právě se děje

Další zprávy