Návrat do 30. let: Města v USA zavádějí vlastní peníze

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
11. 4. 2009 13:16
USA Today: Myšlenka z dob velké hospodářské krize má pomoci spotřebitelům i obchodníkům
Dolary. Ilustrační snímek.
Dolary. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

New York - Některé komunity v USA si začaly tisknout a používat vlastní peníze, píše americký deník USA Today. Od nápadu proslulého z dob velké hospodářské krize si slibují, že pomůže tamnímu obchodu.

Podle listu funguje systém tak, že se skupina lidí dohodne na vytištění vlastního platidla. Zákazníci jej poté nakoupí se slevou - například zaplatí 95 centů za hodnotu jednoho dolaru - a za celou hodnotu pak nakoupí v obchodech, které tyto peníze přijímají.

Podle sociologa Eda Colloma z University of Southern Maine tato myšlenka podporuje lokální nákupy.

"Chtěli jsme vytvořit nové možnosti," říká Jackie Smithová ze South Bend, která pracuje na zavedení místní měny. "Vysíláme tím vzkaz - více ekonomické kontroly v lokálních rukou může pomoci ztlumit dopady na trhu."

Více než desítka vlastních měn

V USA nyní existuje něco přes deset lokálních platidel a další podle odhadů přibudou. V době krize ve 30. letech minulého století je tiskli například podnikatelé i jednotlivci a místní správy, aby udrželi obchody - krachy bank totiž vedly k nedostatku hotovosti mezi lidmi.

Například v regionu Berkshires ve státě Massachusetts je možné nakoupit v některé ze 12 místních bank peníze zvané BerkShares. Za 95 dolarů lidé dostanou místní oběživo v hodnotě 100 dolarů, utratit je mohou ve 370 prodejnách. Od roku 2006, kdy tento největší lokální systém v USA odstartoval, v něm obíhají BerkShares dohromady za 2,3 milionu dolarů.

V Detroitu se zase na emisi vlastních platidel dohodli tři podnikatelé, kteří vydali peníze s názvem Detroit Cheers v hodnotě 4 500 dolarů. Je možné jimi platit ve 12 obchodech.

Daním se prý přitom není možné vyhnout. Při placení oběživem se musejí dodržovat daňové zákony bez výjimky. "Není to způsob, jak se vyhnout daním," zdůraznil daňový znalec Tom Ochsenschlager. "Jinak bychom všichni platili detroitskými dolary."

Lepší sousedské vztahy ano, východisko nikoli

Podle některých odborníků ale myšlenka z dob 30. let v současnosti fungovat nemůže. Tehdy kvůli krachům bank klesalo množství peněz v oběhu. Dnes hrozí vzhledem k masivním injekcím do bank spíše opak, tedy inflace.

"Před tou ale místní měny uživatele nijak nechrání, pokud je jejich kurs pevně vázaný na dolar," upozorňuje například analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

Lokální měna má podle jeho názoru smysl jedině v tom směru, pokud má posílit sousedské vztahy. S tím souhlasí i analytička Raiffeisenbank Helena Horská, která rovněž pochybuje o účinnosti systému.

"V podstatě jde o slevové kupony, jako jsou naše stravenky. Kdyby ale začaly ve větším měřítku obíhat zároveň s dolary, šlo by o inflaci.  A inflace není cesta k větší prosperitě, pokud nejste zrovna vlastníkem tiskárny - naposledy se o tom přesvědčili v Zimbabwe," dodává Tůma.

 

Právě se děje

Další zprávy