Chrám dortů padl, Maďarům zkrachovala 220letá cukrárna

Tomáš Fránek
7. 4. 2009 15:35
Recese zasáhla zemi nejhůře za dvacet let
Interiér cukrárny a kavárny Caflisch v Budapešti.
Interiér cukrárny a kavárny Caflisch v Budapešti. | Foto: Flickr

Pécs - Nejstarší maďarská cukrárna Caflisch, která byla ve městě Pécs otevřena nepřetržitě od roku 1789 a nezničil ji ani komunistický režim, musela kvůli hospodářské krizi zavřít.

A je to velmi pádný důkaz o tom, v jaké situaci je dnes Maďarsko. Tamní statistický úřad zveřejnil v útervýsledky o únorové maďarské průmyslové výrobě.

Meziroční pád o 30 procent je nejhorší od počátku 90. let, kdy padl komunismus a potvrzuje nejtvrdší hospodářskou recesi Maďarska za posledních 20 let.

Cukrárna Caflisch nazývaná chrám dortů se nedokázala podle portálu bama.hu, vyrovnat s rostoucími nájmy a menšícími se útratami zákazníků.

Cukrárnu otevřel švýcarský cukrář Christoph Caflisch, který se podle internetových stránek města Pécs dostal do Maďarska ve 26 letech. Po jeho smrti vedla proslavenou cukrárnu padesát let jeho manželka.

V době komunismu, kdy chtěl komunistický režim kavárenskou kulturu vymazat, se cukrárna jmenovala Éva. "Je to oblíbené místo pro turisty přijíždějící do Pécce," píše se stále na stránkách města.

Fakta:

  • Maďarská vláda v letošním roce počítá s poklesem domácí ekonomiky o 3,5 procenta, nedávno ale připustila, že by mohl činit až pět či šest procent.
  • Na podzim 2008 dostala Budapešť od mezinárodních finančních institucí 20 miliard eur (540 miliard korun) a zavázala se, že zredukuje svoje výdaje.
  • Ty budou letos zřejmě omezeny o 350 miliard forintů (29,4 miliardy korun) a příští rok o 900 miliard forintů.

Agentura DPA uvedla, že cukrárna zavřela své brány rok předtím, než se Pécs stane evropským městem kultury. Server bama.hu v této souvislosti napsal také o selhání komunální politiky. Konci malého podniku podle něj napomohli i tamní radní, když schválili výstavbu nákupního centra ve středu města.

V Pécsi se nyní rozhoduje o osudu i další významné firmy, jejíž kořeny sahají do 19. století. Světoznámá keramička Zsolnay, která je zmiňována ve všech průvodcích o zemi, totiž čeká na nového vlastníka.

Toho potřebuje, aby získala nový kapitál a mohla dát fungovat.

Do země míří také méně turistů, turistický ruch je přitom jedním z důležitých odvětví ekonomiky. V prvním svou měsících letošního roku klesl počet turistů v Maďarsku o 14 procent a hoteliéři potvrzují, že propad pokračuje.

Neláká Budapešť ani proslavené termální lázně.

 

Právě se děje

Další zprávy