Bankéř Meinl se dostal z vazby. Za 100 milionů eur

Tomáš Fránek
3. 4. 2009 15:34
Peníze přišly z Lichtenštejnska
Foto: Reuters

Vídeň - Bankéř a jeden z nejbohatších Rakušanů Julius Meinl se dostal z vazby, v níž skončil kvůli obviněním, podle nichž společně s dalšími lidmi podvedl klienty rodinné firmy.

Soud informoval, že na účet soudu už přišla kauce ve výši 100 milionů eur poslaná z jedné banky v Lichtenštejnsku. Soud s propuštěním z vazby nakonec souhlasil. "Musí se poté, co opustí vyšetřovací vazbu, pravidelně hlásit soudu. Nesmí se pokoušet ovlivňovat nebo mařit vyšetřování," vyjmenoval podmínky Meinlova propuštění mluvčí rakouského soudu Christian Gneist.

Podle rakouských médií je pro Meinla na vídeňském letišti připraveno letadlo.

Meinl musel už odevzdat svůj britský pas a je obviněný z podvodů, zpronevěry a machinací velkého rozsahu.

Kauce ve výši 100 milionů eur je podle médií pravděpodobně nižší než škoda, kterou bankéř klientům způsobil. Pokud by Meinl nedodržel podmínky podmínečného propuštění, kauce by se stala příjmem státního rozpočtu.

Bankéř je společně s dalšími dvanácti lidmi podezřelý z podvodu na investorech v souvislosti s utajovaným zpětným odkupem akcií dceřiné realitní firmy Meinl European Land z roku 2007. Mluví se až o 150 tisících podvedených klientů firmy, která byla založena kvůli investicím ve střední a východní Evropě. Firma investovala i v Česku a nyní ji vlastní izraelská společnost Gazit Globe.

V Rakousku se podle agentury DPA majetek rodiny Meinlů odhaduje na 2 miliardy eur, v žebříčku nejbohatších Rakušanů jsou na dvanáctém místě. Rodina dostala v roce 2007 od Meinl banky dividendy ve výši 70 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy