Airbus přiznal, že špehoval zaměstnance

Ekonomika Ekonomika
3. 4. 2009 8:40
Chtěl prý odhalit potenciální korupci
Nový vojenský letoun Airbus A400M
Nový vojenský letoun Airbus A400M | Foto: Reuters

Berlín - Výrobce letadel Airbus připustil, že kontroloval své zaměstnance ve snaze odhalit potenciální korupci. Informovala o tom ve čtvrtek britská BBC.

Airbus se zaměřil na všechny své lidi pracující v Německu v letech 2005 až 2007. Porovnával, zda se čísla jejich bankovních účtů nekryjí s účty dodavatelů. To však zjištěno nebylo.

Kontrola pracovníku Airbusu, kterou si objednalo bývalé vedení, vyústila v audit spuštěný nynějším managementem. "V té době bylo vnitřní porovnávání dat legálně přípustné," uvedl Airbus.

Firma však připustila, že by k něčemu podobnému již nepřistoupila. Zaměstnanci byli o celé události ihned informováni.

Tento týden na svou funkci rezignoval šéf drah v Německu. Generální ředitel společnosti Deutsche Bahn Hartmut Mehdorn skončil kvůli aféře se sledováním a mazáním mailů zaměstnanců národní železniční firmy.

Učinil tak poté, co zpravodajský magazín Der Spiegel napsal, že vedení společnosti e-maily pracovníků nejen kontrolovalo, ale dokonce i mazalo. O víkendu už společnost přiznala, že během stávky strojvůdců v roce 2007 byla takto odstraněna jedna e-mailová výzva ke stávce rozeslaná odborovým svazem strojvůdců.

 

Právě se děje

Další zprávy