Krize mění i Hollywood: Úřaduje hercům v obřích platech

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
6. 4. 2009 7:30
Filmová studia se učí říkat hvězdám ne
Foto: Bontonfilm

Los Angeles - V časech ekonomického útlumu se šetří i v Hollywoodu. Filmová studia omezují náklady, což se přímo dotýká filmových hvězd - studia se učí říkat ne jejich nadstandardním platovým podmínkám.

"Dny... kdy hvězda dostane cokoli chce a dostane zaplaceno nadmíru, tak takové dny jsou u konce. Pro všechny," zdůrazňuje pro list Wall Street Journal Eric Gold, producent a manažer hvězd, jako jsou Jim Carrey nebo Ellen DeGeneres. "Můžete být nejžádanější v Hollywoodu, ale pokud to nejde ruku v ruce s dobrými čísly, neznamená to nic."

Konec hazardu pro filmová studia

Největší filmové hvězdy běžně dostávaly i podíl z tržeb za první dny promítání filmu v kinech. Tento podíl - který však obdržely i v případě, že šlo o propadák a studio na něm celkově prodělalo - přitom občas dosahoval až 20 procent.

Některé celebrity si tak ve výsledku odnesly honorář v hodnotě přes 20 milionů dolarů.

Filmová studia se proto rozhodla vsadit na jistotu a začínají uplatňovat jinou taktiku - až na výjimky platí hercům teprve podle toho, jak film nakonec vydělá.

Například americká mediální skupina Viacom nabídla hvězdám kontrakt, který jim zajistí podíl z tržeb až poté, co se studiu a jeho finančním partnerům vrátí vložené náklady.

Menší honoráře? Ne vždy

Omezení honorářů vyplácených předem ale neznamená, že herci o obří sumy automaticky přijdou. Například komik Jim Carrey si na těchto honorářích dokázal dříve vydělat přes 20 milionů dolarů. Pro nový film Yes Man se této možnosti vzdal, zároveň ale souhlasil s dohodou, jejíž součástí je 33procentní vlastnický podíl na filmu.

Pokud by Yes Man propadl, Carrey by dostal jen zlomek z toho, na co byl zvyklý. Snímek měl nakonec úspěch, ale ne tak velký, jak se čekalo. Přesto si herec vydělal 35 milionů dolarů - ještě o pět milionů víc, než by získal na honorářích zaručených dopředu.

"To byl pro tento obchod významný moment," doplňuje pro list Gold a dodává, že podobné kontrakty budou následovat. "Pro agenty je to rána - nechtějí přijmout myšlenku, že se byznys navždy změnil. Ale filmový průmysl se tímto směrem odebírá." Agentům hvězd totiž připadala z předem stanovených honorářů rovněž tučná suma.

 

Právě se děje

Další zprávy