Rakouskem otřásá skandál, Julius Meinl byl zatčen

Tomáš Fránek
2. 4. 2009 12:01
Šéf rodinné banky je podezřelý z tajných obchodů s akciemi
Meinl European Land
Meinl European Land | Foto: Aktuálně.cz

Vídeň - Rakouská policie zatkla předsedu správní rady banky Meinl a jejího majitele Juliuse Meinla.

Policie člena jedné z nejznámější podnikatelských rodin v zemi podezírá z tajných obchodů s akciemi, podvádění investorů a zpronevěry. Poškozeno má být podle listu Kurier až 150 tisíc investorů.

Mluvčí vídeňského státního zastupitelství Gerhard Jarosch uvedl, že Meinl zůstane ve vazbě. "Má občanství Spojeného království. Bylo třeba se obávat, že odejde ze země," řekl Jarosch.

Bankéř je podezřelý z podvodu na investorech v souvislosti s utajovaným zpětným odkupem akcií dceřiné realitní firmy Meinl European Land z roku 2007, sdělili dnes vídeňští prokurátoři. Prokuratura a úřad pro finanční dohled FMA začaly Meinl Bank vyšetřovat po anonymní stížnosti ze září 2007, která se týkala Meinl European Land.

 Meinl Land byla založena na počátku tohoto desetiletí a do roku 2007 sbírala od drobných akcionářů miliardy eur na investice do nemovitostí ve střední a východní Evropě. Podle rakouských médií trojice prokurátorů a šedesát policistů prohledávalo domy rodiny v Rakousku i v Bratislavě.

Meinl bank označila obvinění za nedorozumění a potvrdila, že bude dál otevřena pro své klienty.

Meinl bank byla založena v roce 1923 a Julius Meinl byl pátým šéfem z rodinné dynastie.

Rodinná firma působila i v Česku, kdy vlastnila síť obchodů. Z Česka firma odešla v roce 2005, bývalé obchody nyní patří společnosti Ahold.

Zakladatel firmy, Julius Meinl, se narodil v roce v roce 1824 v Kraslicích.

 

Právě se děje

Další zprávy