Nejtěžší úder čeká střed a východ Evropy, varuje expert

Ekonomika Ekonomika
31. 3. 2009 23:15
Země střední a východní Evropy jsou hlavním kandidátem na pomoc od MMF
Výmluvné gesto šéfa Světové banky Roberta Zoellicka na tiskové konferenci ve Washingtonu, kde se projednával drastický růst cen základních potravin, jako je rýže či chléb
Výmluvné gesto šéfa Světové banky Roberta Zoellicka na tiskové konferenci ve Washingtonu, kde se projednával drastický růst cen základních potravin, jako je rýže či chléb | Foto: Reuters

Washington - Globální ekonomika letos klesne o 1,7 procenta po loňském 1,9procentním růstu. Informovala o tom Světová banka. V dalších letech by se mohla vrátit k růstu v tempu okolo 2,3 procenta.

Hospodářství se podle prezidenta banky Roberta Zoellicka nachází v nejhorší recesi od druhé světové války. Zoellick má přitom za to, že nejzranitelnější jsou v současné situaci ekonomiky střední a východní Evropy.

Aktualizovaná prognóza Světové banky "odráží prudké zhoršení finanční a ekonomické situace a stále větší negativní interakci mezi oslabujícími ekonomikami a křehkým finančními systémy, což se do konce roku 2008 prokazuje v téměř každém státě na světě."

Státy s vysokým průměrným příjmem se letos budou nacházet v hluboké recesi. Například ekonomika členských států OECD podle nových prognóz pravděpodobně klesne o 4,3 procenta.

Růst HDP v rozvíjejích se státech se podle banky zpomalí asi na dvě z více než pěti procent. Část Evropy, střední Asie, Latinská Amerika a Karibik zaznamenají letos dokonce pokles HDP. "Do rozvíjejících se zemí naraží jedna vlna za druhou. Negativně je ovlivňuje recese a přiškrcení úvěrů, uvedl Zoellick. "Největší riziko zřejmě hrozí zemím ve střední a východní Evropě."

Kandidáti na pomoc od MMF

Státy střední a východní Evropy jsou přitom podle investora George Sorose hlavním kandidátem na pomoc od Mezinárodního měnového fondu. Soros minulý týden v britském listu The Times naznačil, že si lze představit, aby o pomoc MMF požádala i Velká Británie.

"Skupina G20 by neměla mít jen slova chvály. Měla by činit takové kroky, aby stabilizovala země na periferii," řekl finančník, jehož citovala agentura Reuters.

Strašákem je i nezaměstnanost

S prohlubováním recese začíná svět ohrožovat také nezaměstnanost. Rozvíjející se země jí budou opět zasaženy nejvíce. Zoellick dodal, že chudším zemím scházejí úspory, pojištění, podpora v nezaměstnanosti a často také jídlo.

"Rok 2009 bude nebezpečným rokem," tvrdí prezident Světové banky. "Musíme vymyslet plán, který sjednotí zdroje a schopnosti různých partnerů, jako jsou vlády, mezinárodní instituce, občanské společnosti a privátní sektor."

"I pokud by se globální ekonomika vrátila v roce 2010 k pozitivnímu růstu, v téměř každé ekonomice do roku 2011 zůstanou úrovně aktivity utlumené, budou se zvyšovat fiskální tlaky a nezaměstnanost," uvedl podle agentury Bloomberg ekonom Světové banky Hans Timmer.

 

Právě se děje

Další zprávy