Spojené státy hledají partnery. Banky očistí bilion

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
23. 3. 2009 15:35
Ministerstvo financí vyčlení na odkup špatných aktiv až 100 miliard dolarů.

Washington - Další pomoci se v dohledné době dočká stále skomírající americká ekonomika. Ministerstvo financí Spojených států dnes oznámilo, že pomůže zbavit bankovní portfolia od špatných aktiv v objemu jednoho bilionu dolarů. Tato aktiva blokují obnovu americké ekonomiky.

Samotné ministerstvo přislíbilo investovat mezi 75 a 100 miliardami dolarů a věří, že se mu touto investicí podaří získat k odkupu aktiv soukromé investory. Velkorysé vládní financování má podepřít program veřejně-soukromých investic. Částka pochází ze 700 miliardové finanční pomoci, kterou na podzim schválil Kongres.

 Kromě ministerstva financí a soukromých investorů se do programu má zapojit i Americká centrální banka a Federální společnost pro pojištění vkladů.

Ministerstvo chce s programem začít co nejdříve. Zpočátku plánuje zaměstnat pět, ale pravděpodobně i více, investičních manažerů, kteří budou muset prokázat schopnost shromáždit ze soukromých fondů až 500 milionů dolarů. Nabídky na tyto pozice přijímá ministerstvo do 10. dubna, vítězové budou známi 1. května.

Ministr financí Timothy F. Geithner, který již čelil výzvám k rezignaci, má složitý úkol přesvědčit zákonodárce, znechucené daňové poplatníky i potenciální investory, že tento plán může znovu rozproudit ekonomiku.

„Jestliže představitelé Spojených států uspějí v odkupu bilionu špatných aktiv, bude to považováno za významný krok. Trhy by se však dočkaly zklamání pokud tyto programy neprojdou kvůli problémům s určováním hodnoty aktiv," řekl agentuře Reuters Mamoru Yamazaki, vedoucí ekonom RBS Securities v Tokiu.

 

Právě se děje

Další zprávy