Třetinu majitele Novy kupuje americký mediální gigant

Ekonomika Ekonomika
23. 3. 2009 17:35
Time Warner převezme třetinu akcií CME, která vlastní Novu
Sídlo společnosti Time Warner
Sídlo společnosti Time Warner | Foto: Oficiální prezentace společnosti

Hamilton - Americký mediální gigant Time Warner převezme přibližně 31 procent akcií mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME). Uvádí to tisková zpráva Time Warner.

CME působí i v České republice, kde vlastní komerční televizi Nova.

Time Warner podíl přijde na 241,5 milionu dolarů, v přepočtu asi 4,74 miliardy korun. Tuto částku zaplatí výměnou za 19 milionů nových akcií CME (za průměrnou cenu 12,7 dolaru za akcii), popsal analytik společnosti Atlantik FT Patrick Vyroubal.

"Věřím, že aliance s Time Warner urychlí budoucí rozvoj CME a pozvedne firmu na úroveň, o které jsem před 15 lety mohl jen snít," uvedl zakladatel a jeden z šéfů CME Ronald Lauder.

Dohoda o koupi by se měla uzavřít koncem druhého čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Divize Time Warner, společnost Warner Bros zároveň v rámci oddělené dohody se CME spustí v celkem sedmi zemích střední a východní Evropy nové tématické kanály.

Akcie v Praze díky zprávě raketově vylétly

Kromě Česka CME působí také na Slovensku, v Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Rumunsku a na Ukrajině. Akcie CME se obchodují na americkém technologickém trhu Nasdaq i v Praze.

Právě zde akcie společnosti, které si před zprávou připisovaly kolem 12 procent, v reakci na zprávu vylétly do téměř 27procentního zisku. Pražská burza proto s emisí na 15 minut pozastavila obchodování. Den pak zakončily růstem o téměř 38 procent na částku 256 korun na akcii.

"Pro akcie CME je to dobrá zpráva, protože nabídnutá cena je vyšší než současná cena na trhu. Na druhou stranu současně s tímto CME oznámila, že snižuje odhad zisku pro tento kvartál - to se ale trhu neprojevilo," uvedl analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Podle agentruy Bloomberg očekává výnosy v rozmezí 135 až 145 milionů dolarů, ve srovnání s výsledkem v prvním čtvrletí loňského roku ve výši 223 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy