Politici staví dovozní barikády, slibovali přitom opak

Karel Toman
24. 3. 2009 13:40
Protekcionismus je na vzestupu varuje Světová banka i evropské firmy
Francouzskou práci Francouzům, oukej? Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, ilustrační snímek
Francouzskou práci Francouzům, oukej? Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brusel/Washington - Jsme důrazně proti protekcionismu a žádný jsme ani nezaznamenali, prohlásil nedávno premiér a předseda Rady EU Mirek Topolánek po mimořádném jednání lídrů evropské sedmadvacítky v Bruselu. Skutečnost se ale od slov evropských lídrů podstatně liší.

Světová banka zaznamenala celkem 47 protekcionistických opatření, která už vešla v platnost (viz infobox Dovozní barikády), výjimkou nebyly ani evropské země.

Z průzkumu Konfederace evropského businessu BusinessEurope zase vyplynulo, že evropské firmy považují  za největší riziko právě ochranářské pokrytectví.

Dovozní barikády

  • Studie Světové banky rozděluje protekcionistická opatření do dvou hlavních skupin - tarifní a netarifní. Pokud jde o první skupinu, jmenuje například Rusko, které zvedlo dovozní tarify na ojetá auta, Ekvádor a jeho přirážku na dovoz více než šesti set položek.
  • V netarifních ochranářských opatřeních jmenuje Argentinu a její uvalení licenčních požadavků na dovoz autodílů, textilu, televizorů, bot nebo hraček, nebo opatření Indonésie, která povolila vstup pěti druhů zboží jen do pěti svých přístavů a letišť.
  • V některých zemích už se dovoz kvůli omezením zpomalil. Čína zakázala dovoz irského vepřového, belgické čokolády, italské brandy, španělských mléčných produktů nebo holandských vajec. Indie zase zakázala dovoz čínských hraček.

Zdroj: Světová banka

"Verbální odmítnutí protekcionismu a současně v reálném životě uplatňovaný skrytý protekcionismus je pro nás největším nebezpečím," upozornil prezident svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl, který je zároveň viceprezidentem BusinessEurope.

Slova, slova, slova...

V průzkumu BusinessEurope figurují vesměs protekcionistická opatření přijatá zeměmi mimo EU. Podle Světové banky se jich ale dopouští i většina zemí G20 včetně velkých evropských hráčů. I ony podepsaly loni v listopadu výzvu proti protekcionismu, ve skutečnosti pak podle banky celkem 17 z nich přijalo opatření na ochranu vlastních trhů.

Za "obzvlášť ohavné" označuje banka například přímé exportní subvence, které oznámila EU na podporu vývozu másla, mléka a sušeného mléka. Podle ní tyto subvence podkopávají dohody o volném trhu z Dauhá.

Světová banka také kritizuje přímé podpory automobilkám, které přijaly USA, Kanada, Francie, Německo, Velká Británie, Čína, Argentina, Brazílie, Švédsko a Itálie. Podle studie banky je totiž automobilový průmysl zatížen obrovskou nadbytečnou kapacitou a přímé podpory jen oddalují změny, kterými musí projít.

Protekcionismus je jako píseň sirén

"Lídři nesmějí naslouchat protekcionistickým písním sirén, ať už jde o trh, stimulační nebo záchranné balíčky," varoval prezident Světové banky Robert B. Zoellick. "Ekonomický izolacionizmus může vést k negativní spirále událostí jako ve třicátých letech minulého století, kdy už tak špatnou situaci ještě mnohem více zhoršil," dodal.

Mirek Topolánek a předseda Evropské komise José Manuel Barroso v neděli v Bruselu
Mirek Topolánek a předseda Evropské komise José Manuel Barroso v neděli v Bruselu | Foto: Reuters

Protekcionistických opatření bylo podle banky navrženo na celém světě od začátku krize celkem 66, ne všechna byla ale přijata. Například v Brazílii vedly návrhy na široká dovozní omezení k velkým protestům soukromého sektoru a byla proto okamžitě odvolána.

Podle Světové banky je to příznak toho, že svět je dnes obchodem o řád víc propojen než za Velké hospodářské krize v třicátých letech. Spolu s už dosaženým pokrokem v mezinárodních obchodních dohodách tak může být překonání krize  mnohem snazší. Ovšem bez protekcionismu.

 

Právě se děje

Další zprávy