Manažeři AIG slíbili, že vrátí nemravné prémie

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
24. 3. 2009 7:40
Američtí zákonodárci odhlasovali zdanění prémií manažerů AIG
Foto: Reuters

Washington - Patnáct z dvacítky manažerů americké pojišťovny AIG souhlasí s tím, že vrátí bonusy, které jim byly vyplaceny přesto, že firma je vysoce ztrátová a musela dostat státní pomoc.

Vyplacené bonusy vyvolaly v USA vlnu rozhořčení, proti se postavil i prezident Barack Obama, uvedla agentura Reuters.

Mezi těmi, kteří se rozhodlí kát, je podle BBC i devět z desítky šéfů z nejvyššího vedení.

Generální prokurátor státu New York Andrew Cuomo, který začal pátrat po tom, zda výplatu prémií v AIG lze považovat za trestný čin podvodu, ohlásil, že se tak vrátí zpět asi 80 milionů dolarů. Cuomo zvažuje, že by zveřejnil jména manažerů, ale na druhé straně nechce porušit jejich právo na soukromí.

Už o víkendu o vrácení peněz své manažery požádal šéf pojišťovny Edward Liddy. Mluvčí firmy v pondělí večer dodala, že někteří z vrcholných manažerů také rezignují na své funkce. Neuvedla ale podrobnosti. Není tedy známo, jestli jsou mezi nimi i lidé z divize finančních produktů, kteří dostali největší odměny, ale zároveň měli způsobit špatnou finanční situaci svého zaměstnavatele.

American International Group se rozhodla dát svým šéfům bonusy v celkové výši 165 milionů dolarů i přes to, že kůli krizi dostala téměř 180miliardovou pomoc od státu. Odměny byly podle pojišťovny nasmlouvané již loni. A alespoň minimální bonusy jsou nutné prý k tomu, aby si udržela talenty ve vedení.

Foto: Reuters

Názor americké veřejnosti na AIG i další bankovní obry na Wall Street byla ale nekompromisní. Minulý týden se lidé postavili s transparenty před jejich sídla i soukromá obydlí manažerů s nápisy: "Hanba AIG", "Už žádnou chamtivost", "Dost! Konec firemní nenasytnosti".

Stát do většiny těchto institucí napumpoval stovky miliard dolarů z peněz daňových poplatníků, aby zabránil jejich krachu. Některé banky se přesto následně rozhodly vyplatit si odměny za desítky milionů dolarů.

Americký ministr financí Timothy Geithner by měl právě v úterý vypovídat před komisí Sněmovy reprezentantů, jež má posoudit změny finančního systému. V pondělí řekl, že bankovní krize ukázala, že tento systém selhal, protože byl příliš křehký, a má být nahrazen silnějším systémem s lepší regulací.

Vstřícný krok manažerů nicméně podle BBC může znamenat, že nakonec nevstoupí v platnost zákon, který státu umožní vzít si z bonusů na daních celých 90 procent. Zatím ho schválila Sněmovna reprezentantů.

Amerika na nohou

AIG minulý týden rozpálila doběla nejen obyčejné Američany. Světovým tiskem prolétla reakce prezidenta Baracka Obamy, že se "dusí hněvem".

Republikánský senátor za Iowu a bývalý předseda finančního výboru Chuck Grassley rovnou manažerům AIG vzkázal, že pokud nerezignují, měli by spáchat sebevraždu.

Jenže AIG není zdaleka jediná státem podpořená instituce, která má s nadílkou ve formě milionových bonusů problém.

Firmy na Wall Street loni vyplatily na bonusech přes 18,4 miliardy dolarů. Každá z osmi bank -  Citigroup, J.P. Morgan Chase & Co., Wells Fargo & Co., Bank of America Corp., Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, PNC Financial Services Group a US Bancorp - přitom dostala z vládního programu TARP (Troubled Asset Relief Program) více než pět miliard dolarů, píše list Wall Street Journal.

Prokurátor Cuomo si prý posvítí i na manažery Merrill Lynch. Každý z nich dostal ještě před převzetím institucí Bank of America deset milionů dolarů v hotovosti a akciích. Celkem společnost stačila rozdat na bonusech přes tři miliardy dolarů. Bank of America přitom obdržela od státu pomoc ve výši 45 miliard. 

Odměnit své čtyři vrcholové manažery se podle portálu CNN chystá také problémový gigant Fannie Mae. Vyplatit jim chce kolem půl milionu dolarů, i když firma od státu žádala 15 miliard dolarů v záchranném balíku.

Aféra s odměnami se v únoru nevyhnula ani Britům. Royal Bank of Scotland, kterou země zachránila pomocí 20 miliard liber, se rozhodla vyplatit svým zaměstnancům miliardu liber na odměnách.

Vláda USA: Peníze dostaneme zpátky 

Rozhořčená americká vláda na AIG tlačí. "Chceme zpět naše peníze pro daňové poplatníky a chceme je hned," prohlásila předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová.

Sněmovna v neděli schválila poměrem hlasů 328 ku 93 návrh zákona, který státu umožní vzít si z bonusů na daních celých 90 procent. Jde o nezvykle rychlé rozhodnutí.

Návrh nicméně předpokládá, že roční příjem zaměstnance přesáhne 250 tisíc dolarů a daná firma dostala pomoc od státu ve výši minimálně pět miliard.

"Celá myšlenka toho, že by měli dostat jako odměnu miliony dolarů, odporuje všemu, v co slušní lidé věří," nechal se slyšet demokrat Charlie Rangel.

Návrh musí projít ve stejné podobě i Senátem. Ten však uvažuje nad jiným řešením, jak dostat prémie zpět. Odborníci ale tvrdí, že vejde-li zákon skutečně v platnost, způsobí to odliv talentů z těchto společností.

 

Právě se děje

Další zprávy