Bankéři jsou pod tlakem, nemají prémie a drahá auta

Ekonomika Ekonomika
27. 3. 2009 10:30
Politici tlačí na snížení prémií

Vídeň/Paříž - Čtyři nejvyšší šéfové francouzské banky Société Générale, vlastníka Komerční banky, se vzdají akciových opcí, které si sami přidělili. A vedení Rakouské národní banky zase musí vrátit své pronajaté limuzíny BMW a Mercedes a přesednout do levnějších vozů značky Audi A6.

Bankéři tak čelí stále většímu tlaku politiků a veřejného mínění na to, aby se i oni v době krize chovali skromně. A to zvlášť v případech, kdy jejich peněžní ústavy dostávají kvůli špatné hospodářské situaci pomoc z peněz daňových poplatníků.

Otázka morálky

Nově potvrzený generální ředitel finančního koncernu ING Jan Hommen vyzval na dvanáct set manažerů firmy, aby se vzdali svých prémií za minulý rok. "Je to otázka morálky," řekl ředitel. Za rok, v roce 2010, by podle něj měl začít platit systém, podle kterého se prémie budou vyplácet jenom ve chvíli, kdy bude ING v zisku.

Firma zveřejnila plány, podle nichž má na prémiích vyplatit 300 miliónů eur. To ale vyvolalo pobouření: ING totiž hospodařila se ztrátou 729 milionů eur a nizozemská vláda firmě musela poskytnout pomoc ve výši 10 miliard eur.

Francouzští bankéři se už vzdát akciových opcí rozhodli. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy označil udělení opcí za "skandál", proti se postavili i členové vlády. Francouzské banky loni obdržely stání pomoc v celkové hodnotě 10,5 miliardy eur (280 miliard Kč), z toho 1,7 miliardy připadlo Société Générale.

Také rakouští centrální bankéři museli změnit svoje plány a přesednou to levnějších aut. K tomuto kroku byli bankéři donuceni po silné kritice v rakouském tisku ohledně luxusního vybavení. Informovala o tom agentura AP.

Silná kritika

Opatření se týká ředitele Petra Zöllnera a viceguvernéra Wolfganga Duchatczeka. Ti nedávno dostali, v souladě se svoji pracovní smlouvou, luxusní limuzíny, které vyvolaly bouři hněvu v tamních médiích.

Zöllner se tak musí vzdát BMW 740 Li a Duchatczech odevzdá služební Mercedes 450. Pronajmutí obou automobilů přišlo centrální banku na dva tisíce eur měsíčně. Guvernér Ewald Nowotny Mercedes S 500 vracet nemusí. Získal ho totiž téměř úplně nový po svém předchůdci.

 

Právě se děje

Další zprávy