Maďarsko se potápí, zachránit ho má přijetí eura

mah
2. 3. 2009 10:10
Maďarsko se může stát druhým Islandem, pokud svými rozhodnutími nepomůže Evropa
"Musíme mnohé změnit, aby bylo lépe," myslí si maďarský premiér.
"Musíme mnohé změnit, aby bylo lépe," myslí si maďarský premiér. | Foto: Ludvík Hradilek

Budapešť - Přijetí eura co nejdříve. To je podle expertů cesta ze dna maďarské ekonomiky. Forint totiž patří k nejvíce oslabujícím měnám. Od začátku roku oslabil vůči euru o 19 procent a vyhlídky nejsou zrovna optimistické.

Přičemž Maďarsko postihly ekonomické problémy ještě před příchodem hospodářské krize do střední Evropy.

Hrubý domácí produkt má v tomto roce poklesnout o 3 procenta a reálné mzdy o jedno procento. O práci může přijít až 100 tisíc lidí.

Dalším problémem maďarské ekonomiky je vysoký podíl úvěrů v zahraničních měnách, které domácí banky poskytovaly firmám i spotřebitelům. Navíc investoři na nic nečekali a rychle stáhli své peníze z tamějšího trhu. Potřebná už tak byla finanční pomoc ze strany Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Maďarskou měnu za těchto podmínek potápí i maličkosti. Nesprávná citace maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya uvedená agenturou Bloomberg podražila euro o dalších pět forintů.

"Mámé vážný problém," citovala agentura Bloomberg maďarského premiéra, který jednal v Bruselu s předsedou Evropské komise José M. Barrosem. Ve skutečnosti se nejednalo pouze o problém maďarské ekonomiky, ale problém ekonomiky evropské. Vládní kabinet dokonce zveřejnil audionahrávku, která dokazuje, že Gyurcsányovo "my" znamená opravdu Evropskou unii, jíž je Maďarsko členem.

Euro nám pomůže

V Bruselu Gyurcsány prosazoval rychlejší přijetí eura pro Maďarsko. "Bez zmírnění podmínek pro připojení se k eurozóně zůstává otázkou, zda musíme čekat dva, anebo dva a půl roku v evropské předsíni. A zda je vůbec důležité ponechat tyto země ve vestibule tak dlouho," cituje maďarského premiéra agentura Reuters.

Přijetí eura má být důvodem k maďarskému úsměvu.
Přijetí eura má být důvodem k maďarskému úsměvu. | Foto: Evropská komise

Barroso ve své reakci na Gyurcsányho slova zdůraznil, že splnění kritérií pro vstup do eurozóny je zodpovědnost samotných členských zemí EU, které se uchází o přijetí společné měny. Dodal však, že všichni členové EU by měli být v eurozóně co nejdříve.

"Přijetí eura je jedním z kroků, který by mohl pomoci oživit důvěru investorů a snížit zranitelnost země vůči externím šokům. Přijetí evropské měny je však podmíněno také posílením makroekonomické stability," uvedl prezident Maďarské národní banky András Simor.

Gyurcsány předpokládá, že by Maďarsko mohlo přijmout euro v letech 2012 až 2014. Potřebné však bude dokončení reformy veřejného sektoru a stanovení udržitelného rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy