Volný trh bude minulostí, myslí si investor Soros

mah
28. 2. 2009 10:59
Neviditelnou ruku trhu bude třeba zviditelnit.
"Začíná nová kapitola světové ekonomiky," myslí zakladatel newyorského fondu Soros Fund Management,
"Začíná nová kapitola světové ekonomiky," myslí zakladatel newyorského fondu Soros Fund Management, | Foto: Reuters

New York - Vše nasvědčuje tomu, že se blíží konec modelu volného trhu. To si myslí americký miliardář a investor George Soros.

Za současnou ekonomickou krizi je podle něho zodpovědná finanční deregulace, která probíhala v 80. letech minulého století. Kapitalistická společnost tak podle něj přijde o jeden ze svých charakteristických znaků.

Krizi odstartovala liberalizace finančního sektoru, která byla dílem Reaganovy administrativy. Ta nakonec dospěla do stádia, kdy se současná ekonomika neobejde bez vládních intervencí, tvrdí investor. Při setkání s ekonomy Soros také potvrdil, že nynější globální recese zníčila celý finanční systém. A podle toho je třeba zvážit další kroky k záchraně.

 „Nacházíme se v krizi, která je skutečně tou nejtěžší od dob krize třicátých let. Tato krize se všem liší od všech ostatních, které jsme za svůj život zažili," uvedl pro agenturu Bloomberg Soros.

Je třeba nést zodpovědnost

Chybou je podle Sorosa také chování regulačních úřadu, kteří jsou za současnou krizi zčásti zodpovědné. Úřady si však pochybení nepřipouští.

Finanční trhy tak než aby využívaly veškeré dostupné informace, nechávají se strhávat jednotlivými trendy, které jsou značně proměnlivé. Samoregulace finančních trhu tak podle Sorose nefunguje.

Sorosovu kritiku si také zasloužil Obamův záchranný plán. Na lednovém světovém ekonomickému fóru v Davosu se Soros ohradil vůči výkupu toxických aktivit od amerických bank. Za více efektivní řešení považuje Soros přímé kapitálové injekce do bank a snížení požadavku na kapitálovou přiměřenost.

 

Právě se děje

Další zprávy