Saab zkrachoval. Konec. Finito. Tak to vidí Švédové

Tomáš Fránek
23. 2. 2009 9:35
Automobilka - vyhlášená svými kvalitními auty - roky prodělává
Foto: Saab

Stockholm - Automobilka Saab požádala o ochranu před věřiteli. A soud už do firmy správce poslal. Jde o vůbec první firmu z oboru, která o takový krok v době hospodářské recese požádala.

A švédské média už záchraně firmy nevěří. Konzervativní Svenska Dagbladet přinesl titulek: „Saab zkrachoval. Konec. Finito." Bulvární Expressen už jen konstatoval: „Saab nikdo nechce. Ani GM, ani švédský lid, ani vláda. Umělým dýcháním jeho zaměstnancům nikdo nepomůže."

Saab, švédské rodinné stříbro, patří od roku 1989 společnosti General Motors a podle časopisu The Economist byla tahle koupě pro Američany finanční katastrofou. V roce 2007 prodala firma jen 125 tisíc aut, loni pak 94 tisíc aut.

Nikdy se ziskem

Saab stál GM kolem pěti miliard dolarů a nikdy nebyl ziskový. Firma zaměstnává asi 4000 lidí, dalších dvacet pět tisíc je na firmě závislých u dodavatelských firem.

"Prozkoumali jsme a budeme dále zkoumat všechny dostupné možnosti pro financování či prodej Saabu a bylo rozhodnuto, že oficiální reorganizace bude nejlepší cestou k vytvoření skutečně nezávislého tělesa připraveného pro investice," řekl podle agentury Reuters v pátek šéf společnosti Jan-Ake Jonsson.

Firma uvedla, že prostředky na restrukturalizaci firmy se pokusí získat jak z veřejného sektoru, tak ze soukromých zdrojů. Švédská vláda ale už odmítla snahy GM o získání pomoci pro Saab s tím, že jde o nereálný plán.

Premiér Fredrik Reinfeldt razantně pomoc odmítl: „Vláda se na tomto procesu nebude podílet, dokud nebude jasné, kdo Saab převezme jako vlastník." Podle něj je přitom zcela vyloučeno, že by stát firmu převzal nebo do ní vstoupil.

Podle deníku Handelsblatt je jednou z možností záchrany automobilky fúze s německou firmou Opel, která také patří do koncernu GM.

Ta tento týden požádala americkou vládu o další pomoc v hodnotě 16,6 miliardy dolarů. Firma přitom již dříve obdržela vládní úvěry v hodnotě 13,4 miliardy dolarů.

GM vládě rovněž předložila restrukturalizační plán, jenž zahrnuje zrušení 49 000 pracovních míst, z toho 26 000 mimo Spojené státy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy