Buffettova firma chce získat malá letiště v Evropě

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
15. 2. 2009 21:53
Hodlá tím ušetřit čas firemní klientele
Warren Buffett
Warren Buffett | Foto: Reuters

New York - Firma NetJets, která patří proslulému investorovi Warrenu Buffetovi, se rozhodla získat kontrolu nad malými letišti po celé Evropě. Chce tak zkrátit čas vynaložený na cestu své podnikatelské klientele a zároveň přilákat nové zákazníky v době krize.

"Pokud bude dobrá příležitost koupit letiště, velmi pravděpodobně to uděláme," sdělil agentuře Bloomberg šéf evropské divize NetJets Bill Kelly. Letištní plochy, o které by se mohl podnik zajímat, ovšem odmítl zveřejnit.

Nicméně v současnosti již NetJets kupuje plochu pro malá letadla v německém Egelsbachu, která leží několik kilometrů jižně od Frankfurtu. Cílem je nabídnout rychlejší dopravu do finančního centra Německa.

Cena za menší letiště se odhaduje na částku 3,7 milionů eur, přičemž dalších 30 až 40 milionů hodlá NetJest investovat do modernizace zakoupené plochy.

Počet soukromých letů klesá

Kelly si od nákupu slibuje, že jednak posílí německý trh a zároveň přiláká do Buffettova podniku více klientů.

Zároveň však připomíná, že zisk letiště zatím není priorita číslo jedna. "Nečekáme, že by bylo letiště ziskové až do let 2015 až 2016. Hlavním cílem je přilákat zákazníky k NetJets."

Také NetJets už stačil na finanční krizi ve světě doplatit - počet soukromých letů se totiž od října 2008 propadl o 20 procent.

Kelly se nechal slyšet, že letošní rok bude pro firmu velmi obtížný. Zda ale čeká zisk či ztrátu, ale neuvedl. V loňském roce NetJets zisková byla.

 

Právě se děje

Další zprávy