Thajsko po nepokojích láká turisty, ušetřit mají i Češi

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
2. 2. 2009 12:38
Thajsko se po blokádách letiště potýká s odlivem zahraničních turistů
Mezinárodní letiště v Thajsku již protivládní demonstranti neblokují, turisté ale ubyli. Thajská vláda se proto snaží nalákat je zpět na řadu slev.
Mezinárodní letiště v Thajsku již protivládní demonstranti neblokují, turisté ale ubyli. Thajská vláda se proto snaží nalákat je zpět na řadu slev. | Foto: Reuters

Bangkok - Čtvrt roku bez vízových poplatků nebo levnější vstupné do národních parků - to nabízí podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur thajská vláda turistům, aby je přilákala zpátky do země.

Návštěvníci se do Thajska, které je na cestovním ruchu závislé, v poslední době příliš nehrnou. Odradily je totiž prosincové protivládní demonstrace, kvůli nimž bylo blokováno mezinárodní letiště v Bangkoku.

Tříměsíčním zrušením poplatků za thajská víza může Čech při návštěvě země uštětřit 600 korun. Mezi další turistické výhody, na které Thajci turisty lákají, patří také snížení leteckých poplatků za přistání a parkování letadel na všech významných letištích v zemi.

Mluví se i o chystané 50procentní slevě za pobyt ve tří- a čtyřhvězdičkových hotelech v období od února do března letošního roku.

Turisté z Thajska zmizeli kvůli blokádě

"Všechna výše uvedená opatření jsou reakcí na výrazný pokles turistů v letošní turistické sezóně (prosinec až březen), způsobené prosincovým ochromením leteckého spojení s Thajskem," vysvětluje člen prezidia a mluvčí AČCKA Tomio Okamura. "Nyní se čeká, až rozhodnutí vlády podepíše thajský král, což by mělo být v nejbližší době a poté by okamžitě vstoupilo v platnost."

Thajské mezinárodní letiště Suvarnabhumi blokovali protivládní demonstranti na přelomu loňského listopadu a prosince celkem osm dní. V zemi tak muselo zůstat přibližně čtvrt milionu turistů včetně pěti stovek českých občanů.

V současnosti probíhá hlavní sezóna zájezdů do Thajska, které je spolu s Kubou a Spojenými arabskými emiráty pro Čechy nejpopulárnější exotickou destinací pro dovolenou. Ročně tuto zemi navštíví 17 tisíc Čechů. Zájezd lze v průměru pořídit do 40 tisíc korun na osobu.

V celém loňském roce Thajsko navštívilo dohromady 14,8 milionů lidí, přičemž Českou republiku pro srovnání asi 6,8 milionů turistů.

 

Právě se děje

Další zprávy