Počítač s jablkem slaví. Hleďte dopředu, radí šéf Apple

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
25. 1. 2009 12:26
Mac se stal legendou, počítač však slaví úspěchy i v současnosti
Steve Jobs předvádí nejtenčí notebook na světě.
Steve Jobs předvádí nejtenčí notebook na světě. | Foto: Reuters

San Francisco - Proslulý počítač Macintosh od amerického gigantu Apple Inc. slaví 25 let od svého vzniku. Šéf a spoluzakladatel Apple Steve Jobs má ale do nostalgických vzpomínek daleko.

"Nepřemýšlím o tom," prohlásil Jobs podle magazínu Wired při jedné z prezentací nové série notebooků v Silicon Valley. "Když jsem se sem v roce 1997 vrátil, potřeboval jsem víc místa a k dispozici byl archív se starými Macy a dalšími věcmi. Řekl jsem: 'Dejte to pryč!' a poslal jsem to všechno přímo do Stanfordu. Pokud se v tomhle byznysu díváte nazpátek, zničí vás to. Musíte se dívat dopředu."

Faktem však zůstavá, že Macintosh se stal legendou. První model s označením Macintosh 128k přišel na trh 24. ledna 1984 a zpřístupnil svět výpočetní techniky i lidem, pro které byl počítač do té doby nesrozumitelný. Na místo příkazového řádku totiž uživatelům nabídl jednoduché grafické prostředí a počítačovou myš.

Levný počítač s nákladnou reklamou

Grafické uživatelské prostředí používal Apple u svých počítačů již dříve, takové stroje byly ale mnohem dražší. Projekt cenově přijatelného počítače se snadným ovládáním nastartoval jako první zaměstnanec Apple Jef Raskin. Ten dal také počítači název podle své oblíbené odrůdy jablek McIntosh. Protože stejný název už ale nesl výrobce audiotechniky, jméno se rozhodl pozměnit právě na Macintosh.

Počítač by s velkou slávou představen veřejnosti v reklamě parafrázující Orwellův román 1984, která přišla na 1,5 milionu dolarů. Spot, jenž běžel během finále americké Národní fotbalové ligy, zrežíroval filmový tvůrce Ridley Scott.

O něco méně vydařenou marketingovou kampaň rozjela společnost, když nabídla potenciálním kupcům možnost zapůjčit si Macintosh domů po dobu 24 hodin a poté ho opět vrátit. Chytlo se kolem 200 tisíc lidí, ovšem ke smůle prodejců. Ti totiž nestíhali počítače dodávat. Některé stroje se navíc vracely v tak špatném stavu, že už nemohly být prodány.

Cena Macintoshe se v té době dosahovala 2 495 dolarů.

Jobs Apple zachránil nový stylem

Firma ponechala jméno Macintosh i dalším svým produktům. V roce 1989 byl na trh uveden první notebook s názvem Macintosh Portable.

Časem ale měl i Apple problémy s konkurencí a mnozí uživatelé začali upřednosňovat levnější alternativu počítačů od IBM s operačním systémem Windows od Microsoftu.

Definitivně zvrátit ztráty společnosti se podařilo až s návratem spoluzakladatele Jobse. Mimo Apple byl v letech 1985-1997. Tehdy založil softwarovou firmu NeXT, kterou nakonec společnost Apple koupila, zbavila se tehdejšího šéfa a jmenovala Jobse, který po letech stagnace začal zavádět radikální změny.

V roce 1998 tak na trh přišel počítač iMac G3 s oblými kryty z barevných a průstvitných plastů. Z užitkového počítače se tak rychle stala otázka stylu. Za 139 dní se podle dat společnosti prodalo 800 tisíc kusů. Roční zisk Apple vzrostl na 309 milionů dolarů. 

Jednoduchého ovládání i designu se firma Apple držela i v případě telefonu iPhone či přehrávače iPod.

Během čtvrtého čtvrletí minulého roku prodal Apple 2,52 milionu počítačů, rekordních 22,7 milionu iPodů a 4,36 milionu mobilů iPhone. Za celý rok 2008 tak mělo nový iPhone 13,7 milionu lidí, a firma tím překročila cíl prodat jich deset milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy