Hypotéky trápí Američany. Za rok přišli o 860 000 domů

Tomáš Fránek
18. 1. 2009 16:23
Počet propadlých hypoték v USA loni vzrostl o 81 procent
Zděné rodinné domy v Líbeznicích u Prahy - CENTRAL GROUP
Zděné rodinné domy v Líbeznicích u Prahy - CENTRAL GROUP | Foto: Aktuálně.cz

Washington -  Hypoteční krize ve Spojených státech, která se stala rozbuškou pro celosvětovou finanční krizi, si stále vybírá svoji daň.

Počet Američanů, kterým propadla hypotéka a začala být zabavována jejich nemovitost, tak vzrostl za loňský rok o 81 procent na více než 2,3 milionu. Věřitelé loni fakticky zabavili více než 860 0000 domů, více než dvojnásobek oproti roku 2007.

Oznámila to firma RealtyTrac, která tyto údaje shromažďuje.

Zabavování bude pokračovat

Celkem dva miliony amerických rodin nejsou schopny splácet své hypotéky. Ekonomové firmy Moody's Economy.com přitom předpovídají, že počet zabavených domů se bude ještě zvyšovat a v letošním roce stoupne o 18 procent.

Bez vládních programů zmírňujících dopady hypoteční krize by přitom počet propadlých a nesplácených hypoték byl ještě vyšší. Vládní programy umožňují například změnit podmínky některých úvěrů, což je jinak obtížné, protože většinu hypoték již nevlastní původní vydavatelé, ale pohybují se mezi investory často v různě strukturovaných balících.

Barack Obama
Barack Obama | Foto: Reuters

Nastupující prezident Barack Obama slíbil, že podstatnou část zbylých peněz z fondu na stabilizaci finančního sektoru použije právě na zlepšení situace zadlužených vlastníků domů.

"Ze zbylých 350 miliard dolarů bude na pomoc při splácení hypoték věnováno 50-100 miliard dolarů," uvedl šéf Obamovy Národní hospodářské rady Lawrence Summers.

Ceny domů klesají

Hypoteční krize má však i své pozitivní stránky. Ceny domů v Británii například klesly na nejdostupnější úroveň za posledních pět let, uvedla největší britská hypoteční banka HBOS Plc. Její koeficient poměru cen domů k průměrné mzdě klesl v listopadu na 4,56, když ještě v červenci minulého roku ukazoval 5,84. Pro průměrného Brita jsou tak ceny nejpříznivější od července 2003.

Za posledních 18 měsíců se počet oblastí, kde jsou běžné reality dostupné pro průměrného kupce, více než ztrojnásobil. "Využijí toho především ti, kteří kupují svůj první dům," uvedl hlavní ekonom HBOS Martin Ellis. 

Sdružení britských hypotečních věřitelů tento měsíc oznámilo, že počet hypoték odsouhlasených pro kupce prvních domů stoupl v říjnu proti září o 15 procent. Celý trh přitom klesá; celková hodnota nových hypoték spadla meziročně o 57 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy