Nezaměstnanost v USA je nejvyšší za téměř 16 let

Tomáš Fránek
9. 1. 2009 15:15
Budoucí americký prezident představil své ekonomické plány

Fairfax - Budoucí americký prezident Barack Obama chce podpořit vadnoucí americkou ekonomiku stimulačními kroky, které počítají s daňovými úlevami či důrazem na úspornější zdroje energie.

A to ve chvíli, kdy je nezaměstnanost v zemi nejvyšší za uplynulých šestnáct let

Hlavním cílem administrativy nového prezidenta bude podle agentury Reuters podpora tvorby nových pracovních míst.

"Abychom lidi přiměli znovu utrácet, dostane devadesát pět procent pracujících rodin daňovou úlevu 1000 dolarů. To bude první fáze snížení daní pro střední vrstvy, což jsem slíbil během prezidentské kampaně a což zahrnu do příštího rozpočtu," řekl Obama, jehož cituje agentura Reuters.

Podpora pro nezaměstnané

Plán na podporu ekonomiky počítá i s přiznáním podpory v nezaměstnanosti širšímu počtu lidí. Nezaměstnaní by měli mít i lepší přístup k zdravotní péči.

V oblasti energetiky se předpokládá podpora alternativních zdrojů. Obama řekl, že už v příštích třech letech by se objem výroby energie alternativní cestou mohl zdvojnásobit. Vláda chce také lidem pomoci zvýšit úsporu energie při vytápění domácností.

Obama svůj plán zveřejnil ve chvíli, kde se celkový počet nezaměstnaných pobírající podporu vyšplhal na nejvyšší úroveň za posledních 26 let. Firmy byly v průběhu prosince nuceny zrušit 693 tisíc pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v prosinci vystoupila na 7,2 procenta a je nejvýše za téměř 16 let. Výsledek je horší, než očekávali analytici v anketě agentury Reuters.

Barack Obama chce také výrazně změnit fungování amerických finančních trhů. Wall Street se výrazně změní, slibuje budoucí americký prezident.

Obama to řekl v rozhovoru pro americkou televizní stanici CNBC. Obama už nevyloučil, že záchranný balík pro ekonomiku překročí hodnotu 800 miliard dolarů.

Bránit propadu hypoték

"Wall Street nefungoval, náš regulační systém nefungoval tak, jak se čekalo," řekl Obama a dodal, že celý systém se změní. "Budeme mít lepší kontrolu, lepší dohled, lepší přístup k informacím, vyšší transparentnost," řekl Obama, kterého citoval zpravodajský portál slovenské agentury Sita.

Obama naznačil, že záchranný plán pro americkou ekonomiku se může dál rozšířit. "Uvažovali jsme o rozsahu od 800 miliard do 1,3 bilionů dolarů. Náš postoj je takový, že začneme při dolní hranici a uvidíme, jak se to vyvine," řekl Obama.

Obama dodal, že brzo předloží plán, jak zabránit propadu hypoték. Podle budoucího amerického prezidenta začne americká ekonomika růst v druhé polovině roku.

 

Právě se děje

Další zprávy