Fotky: Prohlédněte si nejkrásnější česká nádraží

Fotky: Prohlédněte si nejkrásnější česká nádraží
Červený Kostelec, okres Náchod. "Nádraží mne okouzlilo příjemnou barvou, čistým a uklizeným okolím a záplavou květin. Paní v pokladně byla vždy milá a příjemná, ochotně poradila, pokud jsem měla problém. (...) Nádraží je hezky upravené, má příjemné prostory pro cestující, červená fasáda ladí s názvem města. Před nádražím jsou nově stání pro autobusy," napsala účastnice soutěže, jež do klání vyslala Červený Kostelec.
Český Brod, okres Kolín. Nádraží Český Brod bylo zprovozněno již v roce 1845 na trati olomoucko-pražské. V letech 1928-1929 byla na jižní straně kolejiště postavena nová budova českobrodského nádraží. Objekt zdobený prvky rondokubismu navrhl architekt Ředitelství státních drah František Koula. Pro stavbu jsou charakteristické výrazné plastické omítkové pásy a obloučky na průčelí budovy. Čeští architekti vyjadřovali obloučkovým stylem mladost, bohatost a odhodlanost nově vznikající republiky. V roce 2010 byla ukončena rekonstrukce nádražní budovy.
Český Těšín, okres Karviná. Železniční stanice v Českém Těšíně je kulturní památkou a ozdobou města. Rekonstrukce budovy byla v letech 2000-2002 provedena dle dobových fotografií. Nádraží celkově zapadá do historického koloritu města, v jehož centru je situováno, a pomyslně tvoří tzv. " bránu tří zemí", Česko - Polsko - Slovensko.
Grygov, okres Olomouc, železniční trať Přerov - Olomouc. Výpravní budova i obytný dům dráhy jsou prohlášeny kulturní památkou. Cestující si pochvalují i bohatou květinovou výzdobu.
Foto: Archiv Asociace EF CZ - Souznění, o.s.
Zuzana Hronová Zuzana Hronová
27. 11. 2013 14:00

Sedmý ročník soutěže o Nejkrásnější nádraží ČR, pořádané občanskou společností Asociace Entente Florale CZ - Souznění, zná deset finalistů. Vítěz bude vyhlášen 12. prosince v budově Senátu. Nejen finalisté sedmi ročníků ankety dokazují, že prostředí železničních zastávek může být malebné. Smyslem soutěže je zlepšit stav našich nádraží. Podívejte se, kde se to povedlo.

 

Právě se děje

Další zprávy