Galerie: Skutečné osudy koní z Dostihů a sázek

Galerie: Skutečné osudy koní z Dostihů a sázek
Nejlevnějším koněm v Dostizích a sázkách byl hned ten první. FANTOME z oranžové stáje stál přesně 1200 korun, a na výsledek hry tak neměl prakticky žádný efekt...
... ve skutečnosti byl Fantome vůbec prvním vítězem v historii Velké pardubické. S žokejem Sayersem zvítězili v roce 1874 poté, co si nejlépe poradili se všemi překážkami, byť pozdější Taxisův příkop nepřeskočili, nýbrž prolezli. Kůň v majetku německého barona von Cramma později zahynul v tréninku a byl údajně pohřben v blízkosti berlínského závodiště Hoppegarten.
Ve stejné laciné stáji byla k mání i klisna GAVORA, která...
... byla ve skutečnosti černá hnědka, běhala za slovenskou stáj Štátne majetky Rajec a jejím stálým jezdcem byl Pavol Brúder. Na snímku z roku 1969 skáče spolu s pozdějším vítězem Korokem (vpravo). Velkou běžela dvakrát - v roce 1969 doběhla třetí, o rok později osmá.
Foto: Archiv
Martin Cáp Martin Cáp
Aktualizováno 21. 5. 2018 11:24
Vzpomínejte na postavy ze slavné československé hry.

Napoli, Lady Anne, Koran… Kdo žil nebo vyrůstal v Československu osmdesátých let, tato jména mu musí připadat povědomá. Domácí verzi slavné hry Monopoly vymyslel v roce 1984 tiskař Ladislav Mareš. Svého času měla jeden exemplář doma snad každá rodina a poté, co hru jako kapitalistický relikt odsoudilo Rudé právo, Dostihy a sázky se prodávaly po statisících kusů… Nyní, po téměř 34 letech, vychází nová verze této hry. Kde se ale tenkrát vzala použitá jména koní? Autoři hry se podívali do dostupné literatury a mimo jiné sáhli po popularizační brožuře "Co chcete vědět o Velké pardubické?" z roku 1972, a tak se stalo, že si několik generací Čechoslováků vštípilo slavná jména z historie nejtěžší tuzemské steeplechase. Pojďte se podívat na jejich skutečné osudy.

 

Právě se děje

Další zprávy