Podívejte se, jak to vypadalo před 72 lety během mobilizace

Podívejte se, jak to vypadalo před 72 lety během mobilizace
Budova celního úřadu v Hnanicích na Znojemsku zdemolovaná 22. září 1938 při útoku sudetoněmeckých teroristů. Při pokusu o osvobození celnice padl téhož dne zpravodajský důstojník pěšího pluku 24 poručík pěchoty Otmar Chlup. (Vojenský historický ústav/Eduard Stehlík)
Budova celního úřadu v Božanově na Broumovsku po urputném boji 23. září 1938, v němž místní družstvo SOS (pod velením inspektora finanční stráže I. třídy Josefa Kuhna) odrazilo za pomoci asistenčního oddílu z Broumova a použití ručních granátů, útok početné jednotky Sudetoněmeckého Freikorpsu. V boji byl těžce raněn strážmistr Václav Ježek a střepiny z nepřátelského granátu poranily i jeho kolegu strážmistra Františka Pražáka. (Vojenský historický ústav/Eduard Stehlík)
Počátkem roku 1938 byla z valné části ukončena rozsáhlá reorganizace čs. branné moci. Během pouhých šesti let se hlavnímu štábu podařilo vytvořit moderní armádu, která v Evropě patřila vedle velmocí k nejlepším. Již v míru ji tvořila 4 zemská vojenská velitelství, 7 velitelství sborů, 17 pěších divizí, 4 rychlé divize a její početní stav přesahoval 200 000 mužů. Na snímku pochodující pěšáci čs. armády. (Vojenský historický ústav/Eduard Stehlík)
Armádní generál Ludvík Krejčí (1890-1972), od listopadu 1933 náčelník čs. Hlavního štábu. Po vyhlášení všeobecné mobilizace byl prezidentem republiky ustanoven Hlavním velitelem čs. branné moci. (Vojenský historický ústav/Eduard Stehlík)
Foto: Vojenský historický ústav/Eduard Stehlík
Aktuálně.cz Aktuálně.cz
23. 9. 2010 9:00

Praha - Od chvíle, kdy byla 23. září 1938 vyhlášena všeobecná mobilizace, uplynulo právě dvaasedmdesát let.

V tento den vstoupila Československá republika do branné pohotovosti.

Mobilizace proběhla rychle. Během čtyřiadvaceti hodin byla u většiny vojenských útvarů velká část povolaných záložníků. Celkem bylo povoláno 1 250 000 mužů včetně těch, kteří byli povoláni už před začátkem mobilizace.

Po Mnichovské dohodě však byly vojenské jednotky rozpuštěny.

Díky fotografiím a popiskům Pplk. PhDr. Eduarda Stehlíka, který působí jako historik Vojenského historického ústavu v Praze, máte nyní možnost nahlédnout do historie a podívat se, jak to tehdy probíhalo.

 

Právě se děje

Další zprávy