Boj o vliv ve VZP: Křeslo zástupce v radě chce mít ANO

Radek Nohl Radek Nohl
Aktualizováno 3. 3. 2014 13:41
Předsedou správní rady byl podle očekávání jmenován hejtman ČSSD Jiří Běhounek
Nový předseda správní rady VZP Jiří Běhounek.
Nový předseda správní rady VZP Jiří Běhounek. | Foto: ČSSD

Praha - Ve správní radě největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP začal s jmenováním jejího nového vedení boj o vliv.

I když byl - jak zjistil deník Aktuálně.cz od několika členů - podle očekávání vybrán předsedou poslanec ČSSD a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, na místopředsedovi se členové rady neshodli.

Původně se jím měl stát zástupce opozice - poslanec TOP 09 Jiří Skalický. Jenže zájem o tento post projevilo i hnutí ANO. A tak nakonec nebyl zvolen nikdo.

"Po dohodě byla volba místopředsedy stažena z programu. Nyní budou probíhat jednání na úrovni ministra zdravotnictví s dalšími stranami," řekl Aktuálně.cz Skalický.

Boj o tento post je dán mimo jiné tím, že členové tohoto orgánu mohou ovlivnit to, kam půjde 150 miliard korun, se kterými Všeobecná zdravotní pojišťovna ročně hospodaří.

Rozhodnou koaliční jednání

Jednou z variant je, že by mohla mít rada zástupce předsedy dva. Jednoho z opozice a druhého z hnutí ANO. Kvůli tomu by ale bylo potřeba změnit zákon.

Další z možností je také, že by ANO získalo post předsedy dozorčí rady. A tím by mohl zástupce hnutí kontrolovat chod pojišťovny.

Správní rada VZP se v pondělí sešla v obměněném složení. Své členy nejdříve jmenovala Poslanecká sněmovna a minulý týden i vláda premiéra Bohuslava Sobotky.

Poté, co ministři schválili do rady i další čtyři zástupce ČSSD a tři hnutí ANO, má v ní teď sociální demokracie devět svých zástupců a hnutí Andreje Babiše osm.

 

Právě se děje

Další zprávy