Vláda schválila okamžitý trest pro zdrogované řidiče

ČTK ČTK
26. 2. 2014 16:25
Dokazování vlivu návykových látek při přestupku by mělo být nyní snadnější
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vláda v úterý schválila nařízení, které určuje limity pro návykové látky kromě alkoholu pro řidiče.

Podle nařízení při dosažení limitu v krevním vzorku se řidič bude považovat za ovlivněného takovou návykovou látkou. Změna by měla usnadnit a zrychlit postup odhalování případného spáchání přestupku řízení pod vlivem návykové látky a jeho dokazování v přestupkovém řízení. Nařízení vstoupí v účinnost 15 dnů po jeho vyhlášení.

Dosud po případné pozitivní orientační zkoušce slin, která se provádí pro podezření z užití drog, je řidič vyzván k odběru moči a krve. Následně se provádějí analýzy vzorků, toxikologický posudek a psychiatrický posudek. "Uvedený postup je také značně časově náročný, a přestupek tak mnohdy není projednán ve lhůtě jednoho roku," upozorňuje materiál.

Nařízení, které stanovuje limity pro jednotlivé drogy, by tak mělo z uvedeného postupu odstranit rozbory a posudky. "S cílem odstranit tento problém přijal zákonodárce novelu zákona o silničním provozu, kterou zavedl právní domněnku, že je řidič ovlivněn jinou návykovou látkou, jsou-li v jeho krevním vzorku zjištěny návykové látky v určitém nadlimitním množství," uvádí materiál.

A právě nařízení umožní podle ministerstva novelu zákona o silničním provozu ze srpna loňského roku plně využívat.

Nařízení připravilo ministerstvo dopravy ve spolupráci s lékařskými odborníky z České společnosti soudního lékařství a soudní toxikologie České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Návrh se nejvíce podle ministerstva dopravy blíží opatřením v Belgii, Německu a Řecku.

 

Právě se děje

Další zprávy