Semelové hrozí trestní stíhání za výroky o Horákové

ČTK ČTK
25. 2. 2014 14:48
Na poslankyni KSČM míří dvě trestní oznámení kvůli jejímu účinkování v České televizi
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: praha.kscm.cz

Brno - Poslankyni Martě Semelové (KSČM) hrozí trestní stíhání za výroky k historickým událostem, jako byla například justiční vražda Milady Horákové nebo invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Městské státní zastupitelství v Brně na ni přijalo dvě trestní oznámení od starosty městské části Starý Lískovec Vladana Krásného (ODS) a Dušana Makovského z iniciativy ProtiAlt.

Podle státního zástupce a mluvčího zastupitelství Jana Petráska má nejspíš jednání Semelové trestněprávní relevanci. "Konečné rozhodnutí, zda případ skončí na policii, padne na konci týdne," řekl v úterý Petrásek.

"Nelze zpochybnit, že se skutek stal. Nyní je ale otázkou, zda je to trestný čin, či nikoliv. Nejde tedy ani tak o trest jako o výrok soudu, zda je takové jednání protizákonné," vysvětlil Petrásek.

Semelová: Přiznání Horákové nebylo vynucené

Trestní oznámení na Semelovou podali Krásný a Makovský, kterým se nelíbily výroky poslankyně v pořadu ČT24 Hyde Park,  například k vykonstruovanému procesu s političkou Miladou Horákovou či k okupaci Československa v roce 1968.

Semelová pochybovala, že přiznání Horákové byla vynucená. Horáková se zúčastnila protinacistického odboje. Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena k trestu smrti a popravena. Od názorů Semelové se distancovali další členové KSČM.

"Marta Semelová svým vystoupením a výroky zpochybňovala a bagatelizovala zločiny spáchané komunistickým režimem na svých odpůrcích. Stejně tak zpochybňovala všeobecné oběti komunistických režimů a odmítala srovnání s oběťmi nacismu," ohradil se Krásný.

"Dovolím si tvrdit, že jednání má trestněprávní relevanci, nicméně si také umím představit i tvrdší výroky. Do konce týdne se tedy rozhodnu, zda případ postoupím policii. Zatím se k této možnosti přikláním," sdělil Petrásek.

Podle Petráska by jednání mohlo naplnit skutkovou podstatu trestného činu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Zákon za něj ukládá až pětileté odnětí svobody.

V případě, že tak někdo učiní prostřednictvím tisku, filmu, rozhlasu, televize nebo veřejně přístupné počítačové sítě a podobným způsobem, je ohrožený trestní sazbou až deset let odnětí svobody.

 

Právě se děje

Další zprávy