Německo blokuje export zbraní České zbrojovky

Pavel Baroch
16. 2. 2014 6:30
Dodávka pistolí už několik měsíců čeká na tranzitní licenci od tamních úřadů.
Česká zbrojovka na veletrhu IDET. Ilustrační snímek.
Česká zbrojovka na veletrhu IDET. Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Společnost Česká zbrojovka vyhrála mezinárodní soutěž na dodávku desítek tisíc pistolí do Egypta. Když však po nedávných nepokojích v této zemi chtěla na sever Afriky odeslat další část zbraní, narazila podle deníku Insider na zdánlivě nečekaný problém a už několik měsíců čeká na tranzitní licenci od úřadů v Německu.

A to přes to, že k exportu má všechna patřičná povolení českých úřadů.

Bývalý policejní prezident prohlíží pistole České zbrojovky.
Bývalý policejní prezident prohlíží pistole České zbrojovky. | Foto: Ondřej Besperát

Není to poprvé, co Německo - významná tranzitní země - zablokovalo vývoz zbraní a další vojenské techniky, přestože s obchodem souhlasily všechny odpovědné české úřady.

Německé povolení

Německé zákony totiž vyžadují, aby tamní úřady vydaly oficiální souhlas k převozu vojenského materiálu přes své území. A na něj české podniky někdy čekají marně.

Zbrojovky to pokládají za diskriminaci. V případě vývozu pistolí do Egypta jde o obchod v desítkách milionů dolarů.

Německu se při vývozu vojenské techniky v mnoha případech nedá vyhnout. Tamní úřady zdůvodňují neudělení tranzitní licence například také tím, že země, kam zbraně směřují, patří mezi státy, kam je německý export zbraní omezen.

České zbrojovky se kvůli tomuto problému, který se táhne roky, obrátily na Brusel. Žádost o řešení situace odeslalo i ministerstvo průmyslu.

Eurokomisař Antonio Tajani.
Eurokomisař Antonio Tajani. | Foto: Evropská komise

Spor se přitom vede o výklad evropské směrnice o transferech produktů pro obranné účely mezi členskými státy. Podle českého výkladu není pro převoz zbraní v rámci EU - byť pak zásilka zamíří na jiný kontinent - zapotřebí žádné další povolení jiného unijního státu. Podle německého výkladu ovšem státy mohou takovou licenci vyžadovat, když vojenský materiál směřuje za hranice EU.

Komisař odpovídá

Před několika týdny dorazil na ministerstvo průmyslu dopis místopředsedy Evropské komise a evropského komisaře pro průmysl a obchod Antonia Tajaniho. Deníku Insider se podařilo list neoficiální cestou z ministerstva získat.

Tajani v dopisu sice slibuje, že se tímto problémem bude zabývat, ale nejspíš až za dva roky, kdy bude Brusel hodnotit zmiňovanou „tranzitní" směrnici.

„Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky již o těchto praktikách informovala Komisi a ta nyní prověřuje možné kroky. Mezi předpokládané alternativy patří řešit tyto „transfery uvnitř EU" v rámci zprávy o provádění směrnice o transferech produktů pro obranné účely mezi členskými státy. Komise by měla předložit tuto zprávu v roce 2016," napsal Tajani.

Češi spěchají

Podle prezidenta české obranné asociace Jiřího Hynka to znamená, že by případná nová pravidla pro transporty vojenského materiálu v Evropské unii platila nejdříve v roce 2019 nebo 2020 - než by ji schválily všechny evropské orgány a členské státy.

„My bychom ale potřebovali vyřešit tuto otázku co nejdříve. Dlouhé lhůty ohrožují obchody," řekl Hynek deníku Insider. České zbrojovky už podle něj o několik obchodů kvůli průtahům německých úřadů přišly.

„Jsou samozřejmě zakázky, které se po relativně dlouhé době podařilo přes Německo přepravit. Téměř vždy musela udělení souhlasu předcházet diplomatická intervence ze země, která si daný výrobek chtěla koupit," poznamenal Hynek.

Jako příklad uvedl loňský vývoz munice do Uruguaye a rok předtím export reaktivních granátů do Mexika. „V současné době čekáme už devět týdnů na vyřízení dalšího tranzitu do Vietnamu," dodal Hynek.

Českým firmám navíc vadí, že musí německým úředníkům poskytovat obchodně citlivé údaje, jako jsou ceny nebo kontakty na zahraniční zákazníky.

"Neexistuje žádná garance, že se tyto údaje nedostanou do rukou německé konkurence, která by je mohla využít ve svůj prospěch," dodal prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

 

Právě se děje

Další zprávy