Ministr má vlivného poradce, který lobbuje pro PPF

Radek Nohl Radek Nohl
17. 2. 2014 5:30
Úředník pracuje i pro největší české exportéry, kteří chtějí uspět v zahraničí.
Poradce ministra Jan Růžička.
Poradce ministra Jan Růžička. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V éře, kdy tuzemské zdravotnictví vedl Leoš Heger, měl Jan Růžička jako jeho pravá ruka na ministerstvu větší vliv než sám ministr.

Po odchodu vlády Petra Nečase začal lobbovat v Číně za největší tuzemské exportéry v čele s PPF, firmou nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Jenže ambiciózní úředník Růžička podle zjištění deníku Aktuálně.cz má dál na ministerstvo zdravotnictví významný post.

Ještě před jmenováním Svatopluka Němečka tu začal působit jako poradce ministra. Nejde přitom o jediné nové jméno v týmu šéfa tuzemského zdravotnictví.

Kromě postu poradce je Růžička zároveň prezidentem Čínského investičního fóra, které společně s PPF založila Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce. Předsedou její dozorčí rady je exministr obrany Jaroslav Tvrdík, který má v ČSSD stále svůj vliv a podle MF Dnes se posiluje i jeho pozice u premiéra Bohuslava Sobotky.

Zdravotnický byznys PPF

PPF má také svůj byznys ve zdravotnictví. V této chvíli se mimo jiné prostřednictvím firmy Sotio zaměřuje na vývoj nových přípravků na léčbu nádorových onemocnění. A své pobočky má kromě Prahy i v čínském Pekingu.

Růžička po svém příchodu na ministerstvo dostal roční smlouvu, podle které inkasuje každý měsíc 5000 korun. Kromě toho tu ale má i svou kancelář. "Působím jako poradce pro oblast mezinárodních vztahů," potvrdil Insideru Růžička.

Lukáš Kaucký.
Lukáš Kaucký. | Foto: Aktuálně.cz

Loni na podzim Hospodářským novinám řekl, že mu práci v čele Čínského investičního fóra nabídnul přímo Vladimír Mlynář (exministr a dnes jeden z blízkých spolupracovníků Petra Kellnera v PPF) a také lidé z firmy Linet.

I tato společnost, která je největším světovým výrobcem zdravotních lůžek, má svůj byznys v Číně.

Jak Linet, tak i PPF zároveň patří mezi členy komory, ve které působí Jaroslav Tvrdík. S ním byl Růžička na pracovních cestách v Číně už v době, kdy byl vrchním ředitelem kabinetu ministra.

Střet zájmů?

Že by byl ve střetu zájmů kvůli tomu, že je poradcem ministra i lobbistou českých exportérů, a sedí tak na dvou židlích, Růžička odmítá.

"V zahraniční oblasti je zájem firem i státu společný - pomoci prosadit české výrobky a know-how v cizině. Ministerstvo se proto snaží pomáhat všem nemocnicím i firmám, které chtějí toto 'dobré jméno' v cizině zviditelňovat," prohlásil Růžička.

Jeho vliv je však v úřadě Svatopluka Němečka podle zdrojů Insideru mnohem větší. Jak Insideru potvrdilo několik úředníků ministerstva, ovlivňuje i chod úřadu. Růžička to komentuje slovy, že se "domácí oblasti nevěnuje".

Bývalý ministr Jaroslav Tvrdík má k premiérovi Sobotkovi opět blíže.
Bývalý ministr Jaroslav Tvrdík má k premiérovi Sobotkovi opět blíže. | Foto: Ondřej Besperát

V nejužším týmu Svatopluka Němečka nejde o jediné nové jméno. Po jmenování ministra se stal jeho mluvčím Jan Štoll, který dříve působil v tiskovém oddělení sociální demokracie.

Krátce po něm nastoupil na post vrchního ředitele Němečkova kabinetu Lukáš Kaucký, předseda Mladých sociálních demokratů. Ten byl během své kariéry třeba radním Prahy a naposledy poradce ministra zahraničí Jana Kohouta. Mimochodem před Kauckým zastával stejný post právě Jan Růžička.

Staré struktury ČSSD

Kaucký má uvnitř sociální demokracie pověst muže s vazbou na staré struktury pražské ČSSD, které reprezentuje Petr Hulinský nebo Karel Klíma. "Situace není tak černobílá, jak vypadá," komentuje to Kaucký.

Křeslo tajemníka ministra je klíčový post. Tajemník je pravou rukou ministra, účastní se všech důležitých schůzek, spadají pod něj poradci, usedá ve správních radách zdravotních pojišťoven. Musí mít ministrovu důvěru.

"Nabídku jsem dostal přímo od pana ministra," přiznal Insideru Kaucký. "Známe se deset let. Přeci jenom náš vztah se nezrodil ze dne na den," dodal.

Právě Kaucký po svém nástupu získal pod sebe dva odbory úřadu - personální a hospodářskou správu. Tím podle úředníků ministerstva, se kterými Insider mluvil, získal jeho úsek větší vliv.

 

Právě se děje

Další zprávy