Češi utajeně odletěli na zvláštní misi do Afghánistánu

Jan Gazdík Jan Gazdík
14. 2. 2014 5:30
Úkoly nejsou tentokrát bojové, působení mezinárodních jednotek v Afghánistánu se mění.
Čeští speciálové v akci: odpálení řízené střely.
Čeští speciálové v akci: odpálení řízené střely. | Foto: Databáze 601. skupiny speciálních sil

Prostějov - Vojáci české armády zahájili v Afghánistánu zvláštní misi, na kterou si je vyžádalo velení koaličních jednotek ISAF.

Dvacet příslušníků elitních prostějovských speciálních sil odletělo v utajení na místo určení na přelomu ledna a února. Jejich úkoly nejsou tentokrát bojové, ale jde o výcvik  tamních jednotek v bojových postupech proti teroristům.

Jde o další příklad, že se působení mezinárodních jednotek v Afghánistánu mění.

Výcvik na Tálibán

Velitel prostějovské brigády Karel Řehka Aktuálně.cz řekl, že jeho lidé budou učit Afghánce strategii, jak čelit teroru, až koaliční síly v konci letošního roku odejdou.

"Jednotky NATO nemohou být v Afghánistánu věčně a tamní bezpečnostní síly se musí naučit čelit útokům Tálibánu samy," uvedl Karel Řehka.

Češi se proto přestěhovali z terénu do štábů speciálních sil NATO, kde školí afghánské velitele úderných jednotek plánovat, řídit a zejména koordinovat bojové akce proti Tálibánu.

„Dostali jsme dva hlavní úkoly - cvičit, radit a asistovat afghánským velitelům, pod něž jednotky speciálních sil policie spadají," řekl velitel Řehka.

Druhá část týmu pak podle něho připravuje jednu z centrálních afghánských speciálních jednotek. „Afghánci si tak vojenské úkoly ve své zemi postupně přebírají - a na mnoha místech vlastně už přebrali - do svých rukou," dodává Karel Řehka.

 

Je čas odejít

Nynější mise prostějovských vojáků má ještě jednu zvláštnost. Dvacetičlenný tým je podle potřeby operativně doplňován o další odborníky či poradce, zatímco jiní jsou po splnění úkolu stahováni domů. Nejedná se tedy jako v předcházejících misích o stabilní, nýbrž operativně velmi proměnlivou speciální jednotku.

"Reagujeme tak na požadavky koaličních velitelů speciálních sil," říká k tomu plukovník Řehka.

Nové účinkování českých speciálních sil v Afghánistánu schvaluje například bývalý šéf zahraniční rozvědky Karel Randák.

"Afghánce musíme naučit, aby byli schopni ubránit se útokům Tálibánu sami. Tohle nejsou vyhozené peníze. Zkusit se to prostě musí."

Také Randák připomíná plánovaný odchod mezinárodních jednotek ISAF z Afghánistánu. Jeho představitelé v posledních měsících dolaďují s USA a s velením NATO způsoby, jak podporovat afghánské ozbrojené síly po odchodu jednotek ISAF.

Peníze, peníze

I podle bývalého náčelníka generálního štábu a poradce ministra obrany Jiřího Šedivého nastal čas z této země odejít mimo jiné i proto, aby o osudech a bezpečnosti své země i s pomocí NATO se naučili Afghánci rozhodovat sami.

Generál navíc v té souvislosti upozorňuje, že zahraniční mise dostávají obecně českou armádu kvůli razantním škrtům v jejím rozpočtu do složité situace.

"Při neustálém krácení rozpočtu na obranu mají výdaje na tyto akce pro armádu mnohdy až ničivé účinky. Armáda už kvůli obrovskému vnitřnímu dluhu nemá peníze na to, aby mise, za něž jsou čeští politici v Bruselu v diskusích o boji s terorismem velmi chváleni, dlouhodobě utáhla. Buď tedy vojsku přidejme, abychom mohli dostát svým závazkům vůči NATO, anebo si nedělejme ambice na něco, co si už nemůžeme dovolit. Pak se ovšem připravme na roli černých pasažérů v Alianci."

 

Právě se děje

Další zprávy